Logo Realitatea.md

„404 Not Found” - Un nou spațiu de coworking destinat specialiștilor din domeniul IT, lansat la Chișinău (FOTO)

10 Martie 2017, 15:57 // Tech

Un nou spațiu de coworking destinat specialiștilor din domeniul IT a fost deschis ieri, în sectorul Botanica din Capitală. Spațiul comun de lucru, cu genericul „404 Not Found”, a fost creat cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei.


Foto: proimagine.md

Spațiul de coworking este capabil să găzduiască 50 de persoane și este un pas important pentru dezvoltarea industriei IT din Moldova. Acesta reprezintă o încăpere comună de birouri, care poate fi folosit de mai mulți antreprenori și profesioniști independenți, fiind însă extrem de atractiv pentru freelanceri, persoanele care călătoresc mult sau companiile care se află la început de cale. 

Proiectul este menit să le ofere freelancerilor, specialiștilor IT și programatorilor specializați în cloud computing oportunități de cooperare cu parteneri străini, să încurajeze actorii pe piață să colaboreze și să creeze start-up-uri ce au rolul de a exporta servicii IT calitative.

Potrivit directorului „404 Not Found”, Vladimir Ursu, noul centru a fost creat pentru formarea unei comunități de profesioniști. Totodată, în cadrul acestei platforme, participanții își vor dezvolta cunoștințele și aptitudinile pentru a deveni competitivi atât la nivel local cât și la nivel global.

„Planificăm să organizăm diferite evenimente, training-uri și team building-uri pentru a crește calificarea membrilor comunității în tehnologiile inovatoare de Cloud Computing și programare”, a declarat Vladimir Ursu.

Șeful secției Creștere Economică a USAID Moldova, Daniel Thomson, a menționat că Agenția pe care o reprezintă susține domeniul IT din Moldova de mai mulți ani, deoarece are un ritm rapid de dezvoltare și servește drept catalizator al creșterii economice a țării prin transformare tehnologică și inovație.

„Noul spațiu de coworking “404 Not found” destinat specialiștilor IT aliniază Moldova la trendurile internaționale din domeniul IT și o plasează pe harta mondială a celor mai atractive destinații IT din întreaga lume. Aici tinerii specialiști și start-up-urile IT vor descoperi noi oportunități de dezvoltare, iar cel mai important vor munci pe cele mai importante piețe externe de acasă”, a spus Daniel Thomson.

Menționăm că, domeniul IT în Republica Moldova a înregistrat o creștere de 20 de ori a exporturilor de servicii IT în ultimii 12 ani. Având capacitatea de a influența pozitiv starea economiei, IT-ul este plasat în topul priorităților de competitivitate ale țării.

Odată cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat noua Lege privind parcurile IT, introducând conceptele inovatoare de 7% impozit unic pe profit și „rezident virtual”, stimulentele fiscale fiind extinse până în anul 2020.

Industria TIC constituie 7% din PIB-ul țării, angajează peste 20.000 de persoane, dintre care 10.000 – în IT, și oferă unele dintre cele mai mari salarii pe economie.

Foto: proimagine.md

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile