Logo Realitatea.md

„60PLUS”. Ion Solonar: Patru principii din ȘAH pe care să le aplici în viață (FOTO)

19 Ianuarie 2018, 16:57 // Life

Ion Solonar a dedicat peste trei decenii din viață activității de antrenor la Clubul republican de șah și dame. Pasiunea pentru șah l-a însoțit întreaga viață, iar astăzi, la ai săi 82 de ani, spune că acesta este mai mult decât un hobby, este o adevărată dragoste. Antrenorul spune că în șah totul este ca în viață, doar că, dacă în viață greșelile le înțelegem peste ani, în șah, erorile se văd imediat. 

„În șah, ai de câștigat, dacă faci o mișcare corectă, și ai de pierdut de pe urma unor combinații sau mutări greșite. Așa e și în viață – după faptă și răsplată”, spune Ion Solonari.

„În șah nu trebuie să fii lacom și nu întotdeauna e bine să accepți darurile care ți se oferă prea ușor. Trebuie să fii foarte precaut și să nu accepți toate darurile. Înainte de a primi un dar trebuie să vezi dacă acesta nu îți aduce rău. Așa e și în viață”, spune antrenorul de șah.

„În șah, „prietenia" există doar între piesele de aceeași culoare. De exemplu, în caz de atac, dama sau calul alb pot să susțină pionul alb. Fiecare trebuie să vadă unde e nevoie de el și să vină să ajute. E ca în viață. Dacă ești la ananghie și ai prieteni sau oameni apropiați, aceștia vin să te susțină".

„Uneori, din grabă, jucătorul poate să nu observe amenințarea oponentului și din această cauză pierde partida. Nu doar în șah, ci și în viață ar fi bine ca oamenii să nu se grăbească. Toate trebuie făcute pe gândite. Asta ne învață șahul".

Citiți interviul în întregime pe platforma 60plus.md.

Citeste tot despre: 60plus, antrenor de șah, ion solonari, șah
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile