Logo Realitatea.md

„Minunea s-a produs”. Oficiul de legătură NATO a fost deschis astăzi la Chișinău (VIDEO)

08 Decembrie 2017, 11:00 // Politica

La Chișinău a fost deschis astăzi un Birou de legătură a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în prezența premierului Pavel Filip și a secretarului adjunct NATO, Rose Gottemoeller.

Oficialii au precizat că deschiderea Biroului nu va afecta în nici un fel neutralitatea Republicii Moldova, ba din contra  va spori colaborarea bilaterală în domenii precum combaterea ameninţărilor cibernetice și va spori rezistenţa pregătirilor pentru situaţii de urgenţă. Totodată, Biroul de legătură NATO va informa cetăţenii despre beneficiile cooperării Republicii Moldova cu organizaţia nord-atlantică.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că acest eveniment se încadrează în viziunile și acțiunile Guvernului și vine să îmlementeze prevederile acordului semnat anul trecut la Bruxelles. „Îmi exprim convingerea că deschiderea Oficiului NATO la Chișinău va aduce o restartare a activităților pe linia bilaterală și va contribui la valorificarea plenară a potențialului de colaborare cu partenerii strategici externi. Republica Moldova este și va continua să depună effort pentru a fi un partener stabil în relațiile cu organizațiile internaționale. Ne propunem să fim mai aproape de NATO și a standardelor internaționale ale organizației, fără însă a aduce atingere și daune Constituționale statului”, a menționat premierul.

Totodatăt, Filip a afirmat că „deschiderea Biroului NATO nu va afecta în nici un fel neutralitatea și statalitatea țării noastre deoarece misiunea oficiului este de a oferi o continuitate a proiectelor începute și va impulsiona inițierea unora noi de o importanță majoră pentru Republica Moldova. Mă refer aici la combaterea fraudelor cibernetice, sporirea reziliențelor și pregătirea pentru situații de urgență civilă, contracararea terorismului și reformarea sectorului apărăii”, a conchis prim-ministrul.

La rândul său, secretarului adjunct NATO, Rose Gottemoeller, a mulțumit autorităților de la Chișinău pentru implicarea militarilor moldoveni în misiunile de  menținere a păcii în zonele de conflict, iar deschiderea acestui Birou va contribui și mai mult la fortificarea relațiilor bilaterale între Republica Moldova și NATO pe mai multe segmente prioritare.

„Am reușit să dăm startul unor acțiuni foarte importante și prioritare atât pentru NATO cât și pentru Republica Moldova. Faptul că deschidem acest Birou de legătură nu influențează sub nici o formă asupra neutralității țării, deoarece există țări care au încheiate acorduri de colaborare foarte bune cu NATO, însă nu sunt membre. Un exemplu aici este Filanda, Elveția și chiar Armenia. Misiunea NATO la Chișinău este și va fi una civilă, va menține dialogul între NATO și Republica Moldova. Nu va fi personal militar, ci doar personal civil, care va activa în cadrul Biroului. Oficiul de legătură NATO nu este o bază militară, ci este un centru ce asistență, consiliere și suport pentru Moldova”, a conchis secretarul adjunct NATO.

Acordul privind deschiderea unui Birou de legătură NATO a fost semnat semnat la 29 noiembrie 2016, la Bruxelles de către premierul Pavel Filip și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Biroul urma să fie inaugurat în primăvara anului curent, însă de mai multe ori a fost amânată din cauza unor probleme tehnice și de infrastructură. Inițiativa autorităților de a deschide un Oficiu de legătură NATO a fost dur criticată de către șeful statului, Igor Dodon, amenințând că va bloca această intenție a actualei guvernări.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață