Logo Realitatea.md

”Practica angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului contravine principiilor statului de drept”

28 Aprilie 2015, 18:44 // Actualitate
Practica angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului contravine principiilor fundamentale ale statului de drept. Or, în ultima perioadă, prin asumarea răspunderii de către Guvern pentru 22 de legi s-a abuzat foarte mult de această procedură, încălcându-se principiul separaţiei puterilor în stat. Constatarea a fost făcută de către directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, în baza unui raport al organizaţiei. Mai mult, experții recomandă modificarea Constituției. 

”Funcția legislativă sau legiferarea sau adoptarea legilor în toate democrațiile aparține în exclusivitate Parlamentului. Folosind această modalitate de legiferare prin angajarea răspunderii Guvernului, executivul preia această funcție și în cazul în care o exercită în mod sistematic, este o modalitate și o manifestare prin care preia această funcție de la Parlament. Or, principiul oricărei democrații este separarea acestor două funcții”, a declarat directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf.

Ostaf a declarat că din 90 de state democratice doar în 4 există prevederea legislativă care permite asumarea răspunderii de către executiv. Este vorba de Moldova, România, Franţa şi Italia. În celelalte trei state legislaţia prevede criterii foarte clare când se poate recurge la asumarea răspunderii. Excepție face însă țara noastră. În Franţa, spre exemplu, doar 2 legi pot fi adoptate prin asumarea răspunderii de către executiv pe parcursul unei legislaturi. 

Olga Bâtcă, expert CReDO şi preşedintele Alianţei Anticorupţie, a specificat că asumarea răspunderii de către Guvern asupra legilor cu referire la bugete este admisă şi în alte state, dar este limitată calitativ şi cantitativ. 

”Considerăm că procedura ordinară, fie ea și urgentată, este cea care trebuie să fie aplicată. Da, acest mecanism de asumare a răspunderii este unul bun, dar el trebuie să fie limitat cantitativ - la câte legi și calitativ - care anume”, este de părere Olga Bâtcă.

CReDO recomandă legislativului să modifice Constituţia în ceea ce priveşte asumarea răspunderii executivului faţă de anumite proiecte de legi. Această practică, potrivit organizaţiei, ar trebui limitată asupra unei singure legi pe perioada unei legislaturi.

Bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi cel al fondurilor medicale, dar şi proiectul de lege din care reiese politica bugetar-fiscală pentru acest an au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului, adică fără votul Parlamentului. Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, a promulgat pachetul de legi.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0739%
USD USD 17.2814 0.1640%
RUB RUB 0.2358 0.8986%
RON RON 4.3095 0.0859%
UAH UAH 0.6162 -0.0973%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile