Logo Realitatea.md

„Rusia va plăti scump”. Primele reacții internaționale după inaugurarea controversatului Pod al Crimeei (FOTO)

16 Mai 2018, 10:22 // În lume

Statele Unite au „condamnat” marţi inaugurarea de către preşedintele rus, Vladimir Putin, a podului care leagă Crimeea de Rusia, considerat ca o tentativă a Moscovei de a-şi „consolida anexarea ilegală” a acestui teritoriu „care face parte din Ucraina”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Foto: vg-saveliev.livejournal.com
„Construcţia podului de către Rusia ne reaminteşte dorinţa persistentă a Rusiei de a ignora legile internaţionale”, a denunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, într-un comunicat.
 
Podul, un şantier uriaş şi foarte simbolic urmărind să reducă izolarea peninsulei anexate de Moscova în 2014, a fost inaugurat marţi de Vladimir Putin la volanul unui camion portocaliu.

„Aceasta s-a făcut fără autorizaţia guvernului ucrainean”, a protestat Heather Nauert, acuzând în plus că podul „împiedică navigaţia, limitând mărimea navelor care pot trece prin Strâmtoarea Kerci, singura cale pentru a ajunge în apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Azov”.

„Ne afirmăm încă o dată ataşamentul faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus ea. Toate sancţiunile americane legate de anexarea Crimeii, inclusiv cele vizând persoane şi entităţi implicate în şantierul podului, „vor rămâne în vigoare atât timp cât Rusia nu a retrocedat Ucrainei controlul peninsulei”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Premierul ucrainean, Volodimir Groisman, a acuzat marţi Moscova că a „încălcat dreptul internaţional” inaugurând Podul Crimeei.

„Ocupantul rus continuă să încalce dreptul internaţional”, a afirmat el. „Rusia va plăti scump pentru aceasta. Nu este vorba de bani, ci de justiţie pentru care luptăm şi care va triumfa” în cele din urmă, a spus în continuare şeful guvernului ucrainean.

„Rusia se simte nepedepsită şi crede că totul îi este permis. Dar aceasta nu va dura la nesfârşit. Va veni timpul şi ea va plăti pentru tot”, a mai spus Groisman.

Construit peste strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră şi Marea Azov, acest pod împiedică accesul navelor ucrainene în porturile ucrainene şi „ameninţă mediul înconjurător'', a acuzat el.„Vom asista la aceasta. Crimeea se va întoarce la Ucraina şi integritatea teritorială a Ucrainei va fi restaurată. Este o chestiune de ani'”, consideră premierul ucrainean.

Și Uniunea Europeană a reacționat la negativ la inaugurarea acestui pod megalitic, transmite News.ro.

Rusia a construit această infrastructură „fără consimţământul Ucrainei”, a denunţat o purtătoare de cuvânt a Serviciului Acţiunii Externe al Uniunii (SEAE).

„Asta constituie o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia”, a subliniat ea.

Realitatea.md amintește că preşedintele rus, Vladimir Putin, a traversat marţi noul pod care leagă Rusia de Crimeea la volanul unui camion portocaliu, inaugurând astfel tronsonul rutier al acestui pod cu o mare încărcătură simbolică pentru Kremlin, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziunea rusă. 

Citeste tot despre: condamnat, Crimeea, Putin, Rusia, SUA, ucraina
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5373 -0.5513%
USD USD 17.1674 0.2312%
RUB RUB 0.2571 0.8631%
RON RON 4.1699 -0.7048%
UAH UAH 0.6135 0.3599%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile