Logo Realitatea.md

(FOTO, VIDEO) A fost pusă piatra de temelie a complexului multifuncțional „Chișinău Arena”. Candu: Cel mai ambițios proiect

14 Octombrie 2018, 16:05 // Actualitate

Construcția complexului multifuncțional Chișinău Arena a fost lansată de Hramul orașului Chișinău, 14 octombrie 2018, la Stăuceni, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenți președintele Parlamentului Andrian Candu, președintele companiei dezvoltatoare SUMMA, miniștri și deputați.

Șantierul a fost inaugurat la 7 luni de la data anunțării de către Andrian Candu a intenției de a construi prima sală polivalentă conformă criteriilor federațiilor internaționale pentru sporturi de echipe in-door.

„Am promovat proiectul unui complex polivalent modern pentru că numai printr-o investiție de asemenea amploare vom asigura condiții pentru pregătirea sportivilor de performanță, organizarea unor competiții internaționale și a evenimentelor culturale de rezonanță. Materializarea aspirațiilor noastre comune din ultimii 27 de ani este Chișinău Arena - cel mai ambițios proiect dezvoltat în Republica Moldova de la independență”, a declarat Andrian Candu la deschiderea evenimentului.

„Cred cu tărie în dezvoltarea acestui complex și sunt sigur că în afară de locuri de muncă create și un beneficiu pentru populație, complexul va avea un impact pozitiv imediat asupra economiei țării. Va aduce turiști, venituri atât la bugetul local, dar și la cel de stat”, a adăugat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Arhitectul proiectului „Chișinău Arena”, Kerem Yazgan a prezentat în detalii caracteristicile acestui complex unic pentru Republica Moldova. „Proiectul este unul revoluționar, menit să asigure Republicii Moldova o generație de oameni sănătoși și dornici de a schimba lucrurile spre bine. Complexul, cu o suprafață totală de 100 000 metri pătrați va integra arena polivalentă, Aqua Park, un club de tenis, locuri de odihnă și parcare cu 1000 de locuri. Arena polivalentă va avea o suprafață de 17 753 metri pătrați și va putea găzdui circa 5 mii de vizitatori în funcție de activitățile desfășurate. Va găzdui evenimente sportive, dar și de divertisment, precum meciuri de basketball, volleyball, minifotbal, box, tenis, expoziții, conferințe și concerte”, a menționat acesta.

Compania turcească Summa este câștigătoarea concursului desfășurat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării privind selectarea companiei private pentru implementarea proiectului de Parteneriat Public-Privat de proiectare și construcție a arenei polivalente de interes național. Președintele SUMMA, Selim Bora, a anunțat că peste 12 luni construcția va fi finalizată. 

Aqua Centrul complexului va integra o piscină construită conform standardelor olimpice cu 10 piste și o tribună cu o capacitate de peste 500 de spectatori. Centrul va mai fi dotat cu un Aqua Park și săli spațioase pentru fitness. În apropierea sălii polivalente, vor fi construite și șapte corturi de tenis deschise pentru antrenament și un cort central cu tribune cu 520 de locuri, pentru desfășurarea competițiilor internaționale.

De asemenea, „Chișinău Arena” va dispune și de o zonă recreațională cu o tablă de șah sub cerul liber, un teren de joacă pentru copii, o piscină decorativă imensă, care iarna se va transforma în patinoar și un amfiteatru multifuncțional pentru desfășurarea diverselor evenimente de agrement. Costul proiectului este de circa 43 mln euro.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6502 0.4735%
USD USD 17.2491 0.1422%
RUB RUB 0.2705 1.0082%
RON RON 4.1319 0.5255%
UAH UAH 0.6338 0.0158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile