Logo Realitatea.md

(FOTO) Culmea protestelor în Moldova! Nemulțumiți că nu pot vâna iepuri, au ieșit în stradă și au cerut demisia ministrului

30 Septembrie 2015, 14:02 // Societate

Zeci de membri ai Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova au protestat astăzi în fața sediului Ministerului Mediului. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de decizia Guvernului de a interzice vânătoarea la păsările acvatice migratoare şi la iepurele de câmp. La acțiune a ieșit și Mişcarea Ecologistă din Moldova, care a protestat împotriva vânătorilor.

Cei prezenți au scandat ”Nu noi am vânat în Pădurea Domnească”, ”Jos, Munteanu”, ”Rușine”, "Demisia”. 

Printre revendicările protestatarilor se numără: revizuirea Hotărârii Guvernului cu privire la interzicerea vânătorii la păsările acvatice migratoare şi la iepurele de câmp; demisia ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, persoană fără pregătire profesională, incompetentă în chestiunile de protecţie a mediului, în special în domeniul promovării şi dezvoltării faunei sălbatice; acceptarea, la nivel de Minister, a unui dialog permanent, constructiv şi competent cu reprezentanţii asociaţilor vânătoreşti; susţinerea iniţiativei legislative de aplicare a unor sancţiuni dure contra braconajului, inclusiv confiscarea transportului auto, armelor şi ustensilelor.

În semn de contraprotest au venit cei de la Mişcarea Ecologistă din Moldova, împreună cu reprezentanții mai multor ONG-uri de mediu: Centrul Național de Mediu, EcoVisio, EcoContact, Eco-Tiras, Gutta-Club, Centru Regional de Mediu Moldova, ALGA Chișinău, Viitorul Verde, Clubul Cicliștilor Amatori, Organizația Teritorială Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova. Ei au scandat ”Lăsați animalele în pace” și au declarat că susțin hotărârea Guvernului, în contextul în care speciile rare de păsări și animale trebuie ocrotite.

Ministrul Mediului a ieșit în fața protestatarilor pentru a discuta cu aceștia, însă nu a fost lăsat să țină un discurs la microfon. În acest sens, Munteanu i-a chemat la discuții pe câțiva reprezentanți ai Societății, unde au dezbătut subiectul. 

Ministrul Mediului le-a explicat motivele pentru care a fost luată o asemenea decizie și a precizat faptul că hotărârea de guvern nu a fost pregătită de el, ci de Sergiu Palihovici, fostul ministru al Mediului. 

”Fie vă conformați, fie nu, pentru că există lege și pentru cei care nu se conformează. Nu eu am făcut acest lucru, chiar dacă îl susțin. Fostul ministru Palihovici, în luna iulie, a semnat o hotărâre prin care stabilește interdicția la vânatul de iepure, gâscă și rață, care se duce la avizare. Exact la o săptămână, ați făcut o conferință de presă în care ați făcut cu ou și cu oțet hotărârea. Eu, când am venit, nu am schimbat nicio literă, pentru că era avizată de toate entitățile din Republica Moldova. Eu doar l-am trimis la Guvern. Cotizațiile pe care le plătesc vânătorii și pescarii nu vin în buzunarul meu”, a menționat Munteanu. 

Realitatea.md amintește că vânatul mai multor specii de animale și păsări este interzis în sezonul de vânătoare 2015-2016. Printre acestea se numără: cerbul, elanul, căpriorul, iepurele, potârnichea, gâsca, raţa, lişiţa, găinuşa de baltă, becaţina mare, porumbelul de scorbură. 

Viceministrul Mediului de atunci Lazăr Chirica a declarat că, din cauza înmulțirii vulpilor şi a vulturilor, precum şi din cauza vânatului, numărul iepurilor a scăzut, iar interzicerea periodică a vânatului ar fi o soluție pentru a opri dispariția speciei. Chirica a mai spus că în țara noastră numărul iepurilor este sub nivelul optim.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.8265%
USD USD 17.8856 0.9454%
RUB RUB 0.2723 2.5998%
RON RON 4.1887 0.9058%
UAH UAH 0.7156 1.6766%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile