Logo Realitatea.md

(Galerie Foto) Pe o stradă din capitală a "răsărit" pavajul tactil pentru persoanele cu dizabilități. Iată unde și cum a fost amplasat

04 Aprilie 2017, 17:02 // Societate

Pe bulevardul "Ștefan cel Mare și Sfânt" din capitală a apărut pavaj tactil, destinat pentru deplasarea persoanelor cu dizabilități. Acesta a fost amplasat în apropiere de subterana de lângă Magazinul Universal Central (Unic). Muncitorii au spus că astăzi au instalat doar 100 de metri de pavaj, în calitate de testare. 

În prezent, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe lângă amplasarea pavajului tactil, continuă lucrările de pavare a trotuarelor și amenajare a locurilor de parcare în perimetrul străzilor Ciuflea și Armenească. Pe acest tronson sunt antrenate mai multe echipe de muncitori, care execută lucrări pe ambele sensuri ale bulevardului.

De la reluarea lucrărilor până în prezent se efectuează placarea cu pavele a trotuarelor și sunt amenajate locuri de parcare. În paralel se desfășoară lucrări de reamplasare a bordurilor și montare în subteran a rețelelor pentru iluminatul stradal.

Pavajul tactil este destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, care, de cele mai dese ori, întâmpină dificultăți atunci când traversează străzile și nu pot să se deplaseze fără însoțitor. Informația tactilă detectată cu ajutorul picioarelor sau a bastonului alb, facilitează urmărirea unui traseu, recunoașterea schimbării direcției de mers sau sosirea la punctul de destinație.

Anterior, mai mulți activiști în Drepturile Omului au solicitat autorităților implementarea prevederilor Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată încă pe 9 iulie 2010. Ei au cerut amplasarea pavajului tactil în cele mai mari orașe din țară, care i-ar ajuta pe nevăzători să traverseze strada în siguranță.

Ulterior, autoritățile municipale au anunțat despre amplasarea pavajului tactil pe bulevardul "Ștefan cel Mare și Sfânt" din capitală. Acesta va fi pus la intersecții și la stațiile de așteptare. Acțiunea face parte din cadrul proiectului de reabilitare a șase străzi din centrul capitalei. Este vorba despre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și străzile Constantin Negruzzi, Tighina, Vasile Alecsandri, Alexandru cel Bun și 31 August 1989.

Șeful Direcției Transport, Igor Gamrețki, a declarat că inițial, când a fost elaborat proiectul în 2012, legea nu prevedea plasarea pavajului tactil, de aceea s-a recurs la modificarea proiectului. De asemenea, el a anunțat că în Moldova sunt câteva întreprinderi care produc pavajul tactil, însă o parte ce nu poate fi fabricată în Moldova, este importată de peste hotare.

Menționăm că, termenul de finisare a lucrărilor pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este 2 iulie 2017.

De asemenea, în curând vor începe lucrările de reparație a străzilor care intră în pachetul II al proiectului finanțat de BERD și BEI. Este vorba despre străzile 31 august 1989, Alexandru cel Bun și Tighina, care ar urma să fie finisate până în luna decembrie 2018.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 0.0000%
USD USD 16.9702 0.0000%
RUB RUB 0.2588 0.0000%
RON RON 4.1895 0.0000%
UAH UAH 0.6052 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile