Logo Realitatea.md

(INTERVIU) Rodion Prodan - moldoveanul somelier care a reușit să vadă lumea cu alți ochi, după ce a practicat tehnica de meditație VIPASSANA

27 Decembrie 2017, 12:31 // Life
// Autor:  
Ana Palii

El e primul moldovean care a practicat și a decis să vorbească despre Vipassana- una din cele mai vechi tehnici de meditație din India. Rodion Prodan, tânărul de 30 de ani, aflat de ceva timp în Marea Britanie, somelier și student la WSET (Wine and spirits education trust) a împărțit cu Realitatea.md cunoștințele acumulate în urma practicării Vipassana. 

Vipassana este o tehnică non-sectară, bazată pe auto-transformare prin auto-observare. Ea se concentrează pe interconectarea profundă dintre minte și corp prin observație și eliberare totală de negativ și suferințe. 

1. Ce reprezintă, de fapt, Vipassana?

Vipassana este o tehnică de meditație oferită de către Guatama Buddha. Buddha este o calitate a omului, nu e numele cuiva. Adică, persoanele care au ajuns la un nivel înalt de spiritualitate, care s-au iluminat, aceste persoane se numesc Buddha. Guatama a fost persoana care a descoperit această tehnică și a oferit-o lumii drept un set de reguli pentru a schimba paternul de gândire în subconștient. Din punctul lui de vedere, toate problemele din exterior și interior care ne frământă sau afectează, alegerile care le facem și deciziile ce le luăm sunt bazate pe un spectru de gândire mai profund decât cel conștient și anume inconștientul. Guatama Buddha i-a dat denumire acestei meditații Vipassana. După moartea sa această tehnică a fost răspândită, după câteva decenii a dispărut dar s-a păstrat într-o mănăstire. După două milenii, a fost răspândită din nou de către persoane nonreligioase care nu au avut ca scop să creeze o sectă ori o comunitate cu ideea de a aduna anumite valori sau bani. 

2. Cum ai aflat despre această tehnică de meditație? 

Eu personal am aflat de această tehnică de la un coleg de muncă care a participat recent, mi-a recomandat, am dorit să încerc și eu. Am găsit site-ul oficial și m-am înscris. Trebuie să te înscrii din timp, cel puțin câteva luni.  Este foarte popular și locurile pentru participanți sunt numărate. Pentru a participa în noiembrie, eu m-am înscris în luna iulie. 

3. De ce ai ales să practici Vipassana? 

Când am mers acolo nu am ales anume tehnica de meditație, am fost curios să petrec 10 zile într-un mediu izolat, unde nu vorbești cu nimeni, doar meditezi. A fost mai mult un experiment care mi-l doream de mai demult să văd cum ar putea fi și ce înseamnă asta, să văd pe pielea mea.  

Ajungi la unele momente în viață în care îți pui întrebări despre ce înseamnă subconștientul, ce înseamnă universul, cine ești tu. Am citit tot genul de literatură din domeniu și am ajuns la părerea ca vreau sa ma aprofundez în esența meditației, nu doar la nivel intelectual, dar și din experiență, să văd un rezultat, pentru că până nu vezi cu ochii tăi, nu înțelegi. Asta am vrut. De aceea am ales să merg și sunt forte mulțumit. Aceste 10 zile mi-au deschis paranteze prin care acum încerc să mă aprofundez și să mă uit la unele lucruri sub alt unghi.

4. Ce moment în viață te-a determinat să o faci? 

Nu a fost un moment specific care m-a rulat spre această decizie. Nu am fost în depresie, nu am fost dependent de ceva. Am zis doar că vreau să merg acolo, să văd. Mulți vorbesc despre meditație, mulți promovează. Am zis să văd ce înseamnă aceasta, cu ce se mănâncă. Anume acest aspect m-a făcut să decid. 

5. Ce s-a schimbat în viața ta după ce ai trecut la „tu” cu Vipassana? 

Nu cred că poți vedea niște schimbări prompte. După ce am trecut această meditație, un mic detaliu ce l-am observat este că nu mai sunt atât de impulsiv. Această tehnică te face să fii atent la tot ce se întâmplă cu corpul tău în orice moment al vieții tale. Atunci când mergi, vorbești sau mănânci, ești conștient de ce se întâmplă cu respirația ta, senzațiile corpului, cu emoțiile. Anume fiind atent la cum reacționezi tu la diferite situații în viață, poți să înțelegi că defapt tu nu iei o decizie pentru a reacționa într-un mod oarecare, ci reacția vine prompt de la sine și pas cu pas poți să schimbi rădăcina acelei reacții. Este un pic complicat să explic latura pozitivă a acestei tehnici, atâta timp cât nu ai experimentat-o. 

6. În opinia ta, de ce în Republica Moldova oamenii încă nu sunt atât de cunoscuți cu tehnicile de meditație? 

Nu cunosc la ce nivel sunt informați cei care locuiesc în Moldova despre meditație, de aceea nu mă pot pronunța asupra acestui subiect. În ceea ce privește anturajul meu, cel puțin dintre prietenii moldoveni, sunt unii care practică și mai mulți care cunosc ce este meditația, însă nu la nivel de experiență. Mai este nevoie de timp până această practică va ajunge în Republica Moldova.

Cele mai apropiate centre de Moldova sunt în Italia, Belgia și Germania. Uneori se organizează și în România. Persoanele care se ocupă de aceasta răspund foarte succint, acordă suport și sunt cointeresați de a trasmite această tehnică de meditație. 

7. De ce le-ai recomanda moldovenilor această practică?

Această tehnică schimbă viziunile asupra lumii și asupra senzațiilor tale.Voi da un exemplu: atunci când cineva te insultă, tu ridici vocea, alții ar putea să plângă, unii s-ar ascunde. Toate aceste sunt reacții la acceași sursă de emoții negative care vin din partea altcuiva. Fiind o persoană care practică Vipassana, tu ai observa toate aceste senzații care se întâmplă cu tine, ai putea să te îndepărtezi de ele și să nu cazi în vraja lor.

Detalii suplimentare: 

Potrivit dhamma.org, tehnica este predată în cursuri rezidenţiale de zece zile în care participanţii urmează un Cod de Disciplină, învaţa baza metodei şi practică suficient pentru a experimenta rezultate benefice.

Sunt trei paşi ai antrenamentului. Primul pas este de a se abţine, pe perioada cursului, de la a ucide, a fura, activitate sexuală, minciuni şi intoxicanţi. Acest cod simplu de conduită morală serveşte la a calma mintea, care altfel ar fi prea agitată pentru a executa sarcina de auto-observare. Următorul pas este de a dezvolta un oarecare control al minţii, învăţând a fixa atenţia asupra realităţii naturale a mereu schimbătorului flux de respiraţie, cum intră şi iese prin nări. Din ziua a patra mintea se calmează şi este mai concentrată, mai capabilă să efectueze practicarea Vipassanei; observarea senzaţiilor de pe întreg corpul, înţelegerea naturii lor şi dezvoltarea ecuanimitatii prin învăţarea a nu reacţiona la ele. În final, în ultima zi plină, participanţii învaţa meditaţia iubirii plină de bunăvoinţă sau bunăvoinţă faţă de toţi, prin care puritatea dezvoltată în timpul cursului este împărtăşită cu toate fiinţele.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5605 0.1187%
USD USD 17.1569 -0.0612%
RUB RUB 0.2580 0.3501%
RON RON 4.1712 0.0312%
UAH UAH 0.6121 -0.2282%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile