Logo Realitatea.md

(Reportaj video) Intoxicații într-o școală din Cimișlia! 20 de copii au ajuns la spital. Părinții presupun că s-au otrăvit cu plăcinte sau tort

09 Septembrie 2016, 19:18 // Societate

20 de copii din satul Mihailovca, raionul Cimişlia, au ajuns la spital după ce s-au intoxicat la şcoală. Părinţii presupun că elevii s-au otrăvit după ce au mâncat plăcinte şi au băut suc, masă pe care au luat-o în clasă, întrucât blocul alimentar al şcolii se află într-o stare dezastruoasă. Specialiştii de la Centrul Naţional de Sănătatea Publică încă nu au anunţat cauza exactă, care a produs intoxicaţia în masă.

Embed:

Cei 20 de copii, toţi elevi în clasa a patra a gimaziului din Mihailovca au început să fie aduşi la spitalul clinic municipal din noaptea de miercuri spre joi cu simptome de greaţă, slăbiciune, vomă: „Ieri pe parcusrul zilei au fost internaţi 20 de copii, secţia boli infecţioase, 15 copii spitalizati, 5 la supraveghere ca erau în stare satisfăcătoare. Au fost patru în stare gravă, ceilalți în stare de gravitate medie. Acum în stare gravaănu este niciun copil”, susține Ala Popușoi, director adjunct al Spitalului raional Cimișlia.

Părinţii povestesc că miercuri copiii au fost hrăniţi de administraţia şcolii cu plăcinte şi suc: „Copii spun toți că la școală au mâncat plăcintă cu brânză. Copii spun că sucul a fost acru. Noi am înțeles că la noi bucătăria încă este în repatrație, în timpul pauzei au adus plăcintă, au pus-o pe banca copilului fără farfurie și copiii ața au mâncat plăcinta”, spune o mamă.

„A venit de la școală miercuri și după masă era cam scârbită. Noaptea pe la trei a început a vărsa și am venit la spital. Până o să vedem rezultatele nu putem să învinuim pe nimeni. Acum ce să zicem, dacă nu știm rezultatele”, spune un alt părinte.

O altă cauză a intoxicaţiei examinată de specialiştii Centrului de Sănătate Publică este şi torta pe care copii au consumat-o marţi. Desertul a fost adus la şcoală de o mamă al cărui copil îşi sărbătorea ziua de naştere. Însă, o cauză oficială urmează să fie anunţată după ce se vor realiza investigaţiile necesare.

„Noi am prelevat probe de la bolnavi și din instituție. Am luat o monstră de plăcintă și apă. Nu este organizată alimentația copiilor cu bucate calde din cauza faptului ca blocul alimentar nu funcționează, acesta se află în stare deplorabilă și este planificat pentru reparaţii capitale. Copii anterior au mâncat tort produs în condiții casnice de către o persoană care nu deţine autorizaţie sanitară. Acest produs este interzis în instituțiile de învățământ”, spune Tamara Pascari, șefa Centrului de Sănătate Publică Cimișlia.

În acest caz, CNSP a aplicat deja sancţiuni. Directorul gimnaziului unde s-au intoxicat elevii şi șeful direcţiei Educaţie din raionul Cimişlia s-a ales cu o amendă de 3000 de lei, iar dirigintele clasei şi bucătarul şef al instituţiei - cu amendă de 400 de lei. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2684 -0.6041%
USD USD 17.4021 -0.4331%
RUB RUB 0.2731 -0.2192%
RON RON 4.0326 -0.6186%
UAH UAH 0.7343 0.1910%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile