Logo Realitatea.md

(VIDEO) Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală - un sfert de veac de la fondare: Venim cu realizări frumoase și obiective ambițioase

07 Septembrie 2017, 13:23 // Economie

Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală celebrează în acest an 25 de ani de la fondare. Cu această ocazie, în perioada 7-8 septembrie, AGEPI va organiza Conferinţa Regională privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe.

Evenimentul va întruni reprezentanţi ai organizațiilor internaționale și experți în domeniul dreptului de autor din aproape 20 de țări. Conferința se dorește a fi o platformă pentru schimb de experiență și o oportunitate de a impulsiona dezvoltarea domeniului dreptului de autor în Republica Moldova. 

Prima zi a Conferinței va fi urmată de un concert dedicat jubileului de 25 de ani de la crearea AGEPI. Evenimentul va avea loc astăzi, 7 septembrie, ora 18:00, pe strada pietonală Eugen Doga din Chișinău. Instituția își propune astfel să pună în valoare creativitatea tinerilor artişti, precum și ai celor consacrați din mediul cultural autohton,  cum ar fi: Sun Stroke Project, Ionel Istrati, Adrian Ursu, Akord, Smally, Gloria, Olia Tira, Diana Brescan, Katy Rain, Max Zavidia, Samir Loghin, Flavy DJ, Alisha, Radu Duminică, Alexandra Druk.

Pe 8 septembrie, ora 16:00, Palatul Republicii va găzdui ceremonia oficială consacrată celor 25 de ani de activitate a AGEPI, la care se așteaptă participarea membrilor Guvernului, invitaților din cadrul Parlamentului, misiunilor diplomatice și mediului de afaceri, precum și a instituțiilor din sfera științei, inovării și învățământului superior din republică. La eveniment vor fi prezenți și reprezentanți ai oficiilor de proprietate intelectuală de peste hotare. De asemenea, în cadrul ceremoniei va fi înmânată Medalia de aur a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale pentru Creativitate unei personalități marcante a culturii naționale din Republica Moldova. Totodată, în cadrul evenimentului va fi înmânat certificatul de înregistrare a mărcii nr. 30000.

 

„25 de ani înseamnă și mult, dar și puțin. Dacă ar fi să ne comparăm cu marile oficii în domeniul proprietății intelectuale, suntem încă adolescenți. Dar în contextul istoriei țării noastre și a rezultatelor obținute în această perioadă avem o vârstă respectabilă. În acest sfert de veac, AGEPI și-a adus contribuţia sa majoră la dezvoltarea şi afirmarea în Republica Moldova a unui sistem de protecţie a proprietăţii intelectuale integru şi viabil, comparabil cu sistemele similare ale ţărilor cu tradiţii îndelungate în domeniu.“, a menționat Lilia Bolocan, Director general AGEPI.

Pe parcursul celor 25 de ani de activitate, AGEPI a acordat o atenție deosebită integrării sistemului național de proprietate intelectuală în sistemul regional și internațional. Graţie susţinerii acordate domeniului de proprietate intelectuală din partea Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei, Republica Moldova a aderat la principalele organizaţii internaţionale şi regionale, precum şi la 37 de tratate internaţionale în domeniu, iar AGEPI, în calitate de oficiu naţional de proprietate intelectuală, a căpătat recunoaşterea şi reputaţia binemeritată, afirmându-se drept un partener de încredere al comunităţii internaţionale. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4835 -0.3937%
USD USD 17.1381 -0.1096%
RUB RUB 0.2580 0.0000%
RON RON 4.1314 -0.9542%
UAH UAH 0.6131 0.1634%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile