Logo Realitatea.md

(VIDEO) Angajatorii din orașe ar putea fi obligați să achite salariile doar prin intermediul cardurilor bancare. În numerar - doar în zonele rurale

08 Noiembrie 2016, 13:04 // Economie

Angajatorii din zonele urbane ar putea fi obligați să achite salariile angajaților doar prin intermediul cardurilor bancare, alegând instituția financiară prin concurs. Un amendament în acest sens a fost aprobat astăzi de către membrii Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, propus de Guvern pentru aprobarea în lectura a doua a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii salarizării.

Președintele Comisiei Oxana Domenti a menționat că amendamentul propus de autor este că angajații să poată să-și aleagă instituția financiară de unde își vor putea scoate salariul. Însă Guvernul a propus ca angajatorii, prin concurs, să aleagă prestatorul de plată, însă salariații să nu aibă această posibilitate. 

„Guvernul propune ca în zonele urbane angajatorii vor trebui să achite salariile doar prin virament, iar cash nu va mai fi posibil, cu achitarea serviciilor respective din contul angajatorului. În orașe se va acceptă achitarea salariilor în numerar, pe un termen limitat până la 3 luni, doar în cazul dacă instituția este în incapacitate de activitate, reorganizare sau în situația în care conturile unității sunt blocate din motive juridice”, a explicat Domenti.

Potivit ei, în localitățile rurale plata salariile este posibil atât prin virament, cât și prin numerar la locul de muncă al salariatului cu acordul în scris al acestuia. Astfel, propunerea Guvernului se transformă în mai multe opțiuni pentru cei de la sate și doar una pentru salariații din orașe. 

Deputata Valentina Buliga a subliniat că în acest sens Guvernul vrea să elimine economia tenebră și salariile în plic. La fel, Guvernul a ținut cont că nu în toate satele din țară este acces la bancomate și la prestatori de servicii bancare. Totodată, Buliga a precizat că acest proiect a fost discutat în comisia tripartită, iar Sindicatele și Patronatele au convenit că aceasta este o formulă acceptabilă de toți.

În final, majoritatea membrilor Comisiei protecție socială, sănătate și familie au susținut varianta de modificare a Legii salarizării propusă de Guvern. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)