Logo Realitatea.md

(VIDEO) ATENTAT TERORIST la Ierusalim! Un camion a intrat într-un grup de pietoni. A omorât 4 soldați, iar alte 17 persoane au fost rănite

09 Ianuarie 2017, 15:42 // În lume

Un camion a intrat duminică într-un grup de soldați israelieni în zona Armon Hanatziv în Ierusalimul vechi, una dintre locațiile intens circulate. Atacul s-a soldat cu moartea a patru persoane (trei femei și un bărbat) și rănirea altor 17. Dintre acestea din urmă, un soldat este în stare gravă, iar alți patru sunt încă spitalizați în Ierusalim. Șoferul camionului a fost identificat, era palestinian și locuia în Ierusalimul de Est. Acesta a fost împușcat pe loc, informează Agerpres.ro.

Foto: national.ro

Este cel mai sângeros atac care are loc la Ierusalim din ultimele luni și a avut drept țintă un grup de recruți ai armatei israeliene aflați în excursie pe promenada Armon Hanatziv, o locație pavată cu vederea panoramică a orașului vechi.

Premierul israilean Benjamin Netanyahu a asemănat atacul comis duminică la Ierusalim cu atentatele comise anul trecut în Europa. "Atentatul (de duminică) face parte din același model inspirat de Statul Islamic pe care l-am văzut mai întâi în Franța, apoi în Germania, și acum la Ierusalim", a spus Netanyahu.

Roni Alsheich, șeful poliției naționale israeliene, a spus că nu exclude ca atacatorul să se fi inspirat din recentul atac de la Berlin care a ucis 12 oameni în decembrie 2016.

"Este, fără îndoială, posibil să fi fost influența de ce a văzut la televizor, dar e dificil să înțelegi ce îi trece prin minte unui individ pentru a determina ce l-a motivat, dar aceste lucruri au un efect, fără îndoială" a spus Alsheich jurnaliștilor. 

Soldații au acționat în mod adecvat în timpul atacului comis duminică în Ierusalimul de Est, în pofida criticilor conform cărora ei au fugit de la locul incidentului și nu au încercat să îl împuște pe șofer, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Moti Almoz

Moti Almoz a explicat că ancheta preliminară lansată arată că imediat după ce și-au dat seama că este vorba despre un atac mai mulți soldați au tras focuri de armă în direcția camionului folosit în acțiunea criminală.

Un ofițer de securitate israelian care a tras către autorul atacului — Fadi al-Qanbar (28 de ani), cu reședința în Ierusalimul de Est — a declarat pentru postul de radio militar israelian că soldații au ezitat să deschidă focul din cauza recentei condamnări a militarului Elor Azaria.

Acesta a fost găsit vinovat, săptămâna trecută, pentru crimă după ce a împușcat un palestinian, caz care a provocat dezbateri intense în Israel.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5276 0.0415%
USD USD 16.9232 0.2417%
RUB RUB 0.2654 -0.0377%
RON RON 4.1812 -0.0167%
UAH UAH 0.6438 1.0199%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile