Logo Realitatea.md

(VIDEO) Au donat un strop de viață! Studenții de la USM au devenit voluntari în cadrul Campaniei ”Oferă viață. Donează sânge”

09 Noiembrie 2016, 19:47 // Societate

Blocul patru al Universităţii de Stat din Moldova a fost transformat pentru o zi într-un adevărat cabinet medical! Pentru a-i susține pe cei cu suferință, studenții au devenit voluntari în cadrul Campaniei „Oferă viață. Donează sânge”.

Embed:

„Prima dată donez sânge, mă simt deocamdată OK, n-am nicio problemă și desigur aș mai vrea să donez sânge pentru că cred că-i foarte bine să donezi un strop de viață pentru cineva care are nevoie”, a spus o donatoare. 

„Este important să donezi sânge pentru că oferi o picătură de viață unui om care are nevoie de tine, că îti oferi o parte din tine. Dacă faci procedura asta, se spune că și în organism se schimbă sângele”, a menționat un donator. 

Studenții care s-au oferit voluntari pentru această acțiune au fost mai întâi supuși testelor de rigoare pentru a nu fi supuși vreunui risc. Potrivit specialiştilor, pot dona sânge toți doritorii cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, care duc un mod sănătos de viață. 

„Donator poate să fie orice tânăr de la 18 ani până la 60 de ani. Trebuie să fie sănătos 99,9%, să nu aibă maladii cronice, maladii acute, în ultima perioadă de 6 luni să nu-și facă tatuaj, percing-uri. La un om sănătos, cantitatea este de 450 de grame plus 20 de grame pentru analiză, este o doză fiziologică care nu afectează pe nicio persoană dacă este sănătoasă și nu are maladii”, a declarat doctorul transfuziolog Zinaida Varanița.

Punctul de colectare a sângelui a fost organizat de Autoguvernarea Studenților în cadrul Campaniei „Oferă viață. Donează sânge”. 

„Noi vrem sa ajutam nu doar studenții, dar si toți oamenii care au nevoie de ajutor. Diecare din noi vrea sp trăiască, fiecare din noi are nevoie de acest sânge care să-i dea un impuls spre viață”, a precizat Valeria Mărcuță, șeful departamentului ASSM. 

După recoltarea sângelui, fiecare persoană primește un colet cu produse alimentare, care ar compensa caloriile pierdute. Donatorii vor beneficia de două zile libere.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2892 -0.5742%
USD USD 17.4444 -0.5564%
RUB RUB 0.2726 -0.7645%
RON RON 4.0366 -0.6938%
UAH UAH 0.7220 -0.5510%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile