Logo Realitatea.md

(VIDEO) Corupția în afaceri, proiecte pentru tineri, domenii de perspectivă, toate într-un INTERVIU cu directorul general al AOAM, Alexandru Baltag

03 Iulie 2017, 08:45 // Economie
// Autor:  
Tatiana Marcu

Cauzele principale care favorizează corupția în afaceri, ce intenționează să facă Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova pentru combaterea acestui flagel, dar și ce soluții sunt necesare pentru îmbunătățirea poziției Moldovei în clasamentele economice internaționale, am discutat în cadrul unui interviu cu directorul general al AOAM, Alexandru Baltag.

Embed:

Ați fost numit cu 2 săptămâni în urmă în funcția de director general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova. Ați reușit deja să organizați un eveniment de amploare – Forumul dedicat comerțului online. De ce ați pus accentul pe acest segment?

Deoarece ceea ce ține de comerțul online este într-o fază incipientă în Republica Moldova. Este un lucru care nu este știut bine și în detaliu atât de antreprenorii noștri, cât și de populație care sunt consumatori. Acest gen de comerț, în paralel cu comerțul clasic, oferă foarte multe oportunități. Am început cu acest Forum deoarece am văzut ce se face în jurul Republicii Moldova și de fapt acest gen de comerț este într-un trend continuu, deja a atins cote semnificative în România, Europa de Vest, SUA. Recent în România s-a făcut un studiu, s-au prezentat anumite date statistice, unde arată că 93% din populația României cel puțin o dată pe lună o haină sau încălțăminte de pe magazine online. Astfel, noi vedem că comerțul online câștigă tot mai mult teren în rândul populației și de fapt acesta este un comerț al viitorului. De aceea, noi ne-am propus să punem bazele informative de învățământ pentru acest gen de comerț, să promovăm și să propagăm toate oportunitățile pe care el le oferă, inclusiv ceea ce ține de platformele online la nivel mondial. Acest lucru ne-ar permite ca producătorii noștri, antreprenorii mici, mijlocii și cei mari să aibă cunoștințele necesare ca să-și pună produsele sale în mediul online. Totodată, acest Forum a reprezentant un prim eveniment care AOAM îl face pe acest domeniu. În general, vom pune un accent deosebit pe tot ce ține de IT, comunicații și comerțul online.

Ce trebuie să facă tinerii antreprenori pentru a-și lansa o afacere în comerțul online?

Sunt anumite traininguri tematice organizate de partenerii noștri, de diferite companii din Republica Moldova, care oferă un curs de câteva săptămâni prin care se arată care sunt oportunitățile, care este procedura, care sunt etapele de a te lansa cu anumite produse, fie proprii sau care le cumperi din altă parte, dar îl prelucrezi și-l faci ca produs finit, și în final te lansezi pe aceste platforme. Și în Republica Moldova există anumite platforme de comerț online, însă sunt micuțe și nu oferă acel amalgam de facilități și oportunități pe care le oferă platformele internaționale, însă este un bun început pentru noi, astfel ca antreprenorii noștri să cunoască anumite chestii, deoarece pe viitor aceasta va fi o provocare. Noi încet trebuie să-i pregătim, astfel încât ei să fie în pas cu timpul, deoarece în era digitalizării în secolul XXI tot ce este online va lua amploare. 

Este complicat să te lansezi în acest domeniu, necesită investiții?

Dacă facem comparație cu comerțul clasic, nu este mai complicat de a te lansa și promova în comerțul online. Dacă ne referim la infrastructura de internet sau platformele online internaționale este și mai ușor, deoarece riscurile, investițiile și cheltuielile administrative sunt mai mici. Aici doar trebuie de pus accent pe marketing, pe promovare prin rețelele de socializare, a blogurilor, site-urilor. Dar cel mai important este de a putea alege produsul care să aibă receptivitate în rândul cumpărătorilor, or anume magazinele online includ în sine cumpărători care depășesc cumpărăturile unui stat. Astfel, dacă corespunzi cererii și așteptărilor cumpărătorilor poți să spui că ai succes.

Când preconizați să organizați următorul Forum și dacă cunoașteți deja care va fi tematica acestuia? Ce invitați veți avea?

Ca urmare a Forumului pe care l-am organizat împreună cu partenerii noștri de la Sales Zone, suntem acum în discuții cu proiectarea mai multor proiecte, nu neapărat un Forum similar, dar anumite acțiuni conexe care ar fi în Republica Moldova. De fapt, noi acum analizăm care ar fi cerințele producătorilor noștri, a populației, astfel încât să răspundem așteptărilor lor. Sunt mai multe proiecte de produs autohton, tot ce ține de online. În toamnă vom avea mai multe. Acum este prematur să spun ce va fi, suntem în fază de analiză. Acum primim toate feedback-urile în urma acestui Forum, s-a ridicat un val pe care vrem acum să-l valorificăm, iar acțiunile care urmează a fi le vor reprezenta derivatele din Forumul pentru comerț online, dar și vor corespunde acelor necesități pe care le cere piața de la noi. 

Ce alte domenii pentru lansare unei afaceri le vedeți de perspectivă în Republica Moldova?

În Republica Moldova sunt câteva domenii importante în care poți avea succes. Aceste domenii sunt menționate în Strategia Republicii Moldova pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor. Noi suntem buni, în primul rând, la domeniul IT unde am putea avea succes. Totodată, noi suntem buni la produsele agricole și agro-alimentare și nu mă refer la volume exorbitante, dar avem condiții climaterice favorabile și alte lucruri prin care am putea avea produse bune. Am putea pune accentul pe textile, pe lucruri mărunte de uz casnic care nu sunt complicate de a le produce. Și deja dacă merg la industrii mari, putem vorbi de echipamente electronice, de automotive, anumite materiale de construcții care ar putea merge în Moldova.

Marii producători autohtoni, dar şi reţelele comerciale se arată împotriva introducerii modificărilor la Legea privind plata pentru poluarea mediului. De aceeași părere sunt mai multe asociații, în timp ce altele cer urgentarea intrării în vigoare a amendamentelor. Care este poziția Asociației oamenilor de afaceri la acest subiect? 

Poziția AOAM este că noi într-adevăr trebuie să avem grijă față de ecologia Republicii Moldova, însă acest subiect trebuie tratat cu maximă prudență. Pe de-o parte sunt importatorii și exportatorii care folosesc anumite materiale și ambalaje din carton, din plastic, care sunt nocive mediului ecologic și anume pentru aceasta se propune o taxă. Totodată, nu trebuie depășite anumite limite ca să afecteze pe ceilalți. Poziția noastră este că cei care produc și importă materia primă și produsul finit care conține aceste substanțe nocive ecologiei și produsul acesta rămâne în țară, aici ar trebui să plătească această taxă ecologică, deoarece aceasta este practica internațională și peste tot se face. Însă acei care importă materia primă, ambalează produsul, iar produsul finit merge la export și nu rămâne pe teritoriul țării noastre, atunci această taxă ecologică ar trebui să fie returnată, deoarece acest material poluant nu are impact direct asupra mediului ambiant al Republicii Moldova. Care ar fi această taxă și cum ar trebui să fie aplicată, cred ca aici este nevoie de continuarea discuțiilor cu toți actorii importanți, astfel ca soluția finală să fie împărtășită de cât mai multă lume.

Potrivit unui studiu al IDIS „Viitorul”, circa 70% dintre antreprenori consideră că corupția este pe larg răspândită în mediul de afaceri. Ce a făcut și ce intenționează să facă Asociația pentru a combate acest flagel?

În general, în Republica Moldova corupția este la un anumit nivel. Însă, în prezent simțim un trend că nivelul corupției în rândul societății, inclusiv al mediului de afaceri se diminuează. Multe lucruri pe care Asociația le-a făcut și intenționează să le facă ține de educarea antreprenorială. În primul rând, noi ne propunem să convingem și să aducem argumente mediului de afaceri ca să nu participe de cealaltă parte - în corupție. Deoarece corupția la noi vine din partea statului și a mediului de afaceri. Uneori cei care încep anumite lucruri corupționale vin din mediul de afaceri. Astfel, noi le spunem de fiecare dată că acest lucru este doar în dezavantajul lor și duce la o concurență neloială. Noi suntem în contact direct cu Consiliul Concurenței, cu Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal, alte instituții de resort prin care noi încercăm, de comun acord, să introducem anumite elemente pentru a duce la diminuarea corupției. Ne propunem în a doua jumătate a lunii iulie, împreună cu Ministerul Finanțelor să facem o prezentare, o platformă online de achiziții publice care este într-o stadiu de finalizare, astfel ca pe viitor, tot ce ține de achizițiile publice, să meargă prin această platformă. Aceasta ar reprezenta un mecanism de diminuare drastică a corupției, cel puțin în acest domeniu.

Care sunt cauzele principale care favorizează corupția în afaceri?

În primul rând - cultura noastră antreprenorială. În al doilea rând - birocrația și funcționarii publici, dar și dorința unor antreprenori mici de a avea profituri mari în termen scurt. În așa mod, lor le este convenabil să dea mită pentru a rezolva o problemă sau instituțiile statului să închidă ochii la anumite probleme. Unii preferă să dea șpagă decât să achite impozite la stat. Însă, după cum observăm politica Guvernului, se încearcă descurajarea corupției ca să fie neconvenabil economic să plătești o mită decât să achiți taxe la stat, dar și penalitățile ar trebui să fie corespunzătoare, astfel încât să descurajăm acest fenomen. 

În opinia DVS, ce soluții sunt necesare pentru îmbunătățirea poziției Moldovei în clasamentele economice internaționale?

Asociația Oamenilor de Afaceri este membru al Consiliul economic pe lângă prim-ministru și grupul de lucru în ce privește raitingurile internaționale este prezidat de noi. Este un subiect care are legătură directă cu AOAM, dar și cu politicile statului în acest domeniu. Cel mai important lucru ca noi să creștem pe raitingurile economice internaționale este să asigurăm un climat de afaceri favorabil, să diminuăm cât mai mult restricțiile și barierile comerciale. Cu câteva săptămâni în urmă au fost adoptate modificări legislative în ceea ce privește recepția construcțiilor finale de tip industrial, unde de fapt s-au scos vreo 10 actori care veneau și participau la recepție, iar acum doar unu a rămas - Inspecția de Construcție din Republica Moldova, ceea ce de fapt la sfârșit de an ne va asigura o creștere pe raitingul internațional. Inclusiv, diminuarea controlului organelor de stat, care acum legea este în Parlament, scoaterea actelor permisive, pe care le-a făcut Ministerul Economiei, ceea ce la fel ne va poziționa pe trepte ascendente în clasamentele internaționale. De asemenea, politicile de atragere a investițiilor în Republica Moldova care de la an la an sunt mai bune, dar și anumite reforme în sistemul bancar. Reformele care s-au făcut și care sunt în curs de realizare ar putea contribui semnificativ la acest lucru.

În martie s-au inițiat primele cursuri în cadrul proiectului „Școala de afaceri”. Când vor mai fi asemenea cursuri și cine poate aplica?

Intenția AOAM a fost de a organiza asemenea cursuri în toate 3 regiuni ale țării: Nord, Centru, Sud. În martie a început acest proiect și s-au organizat deja două școli pentru tinerii antreprenori - Nord și Centru. Rămâne partea de Sud. Noi acum examinăm două opțiuni: să organizăm școala în luna august, dar din cauza vacanțelor s-ar putea să nu aibă acel impact pe care ni-l dorim. În acest caz, cu siguranța va fi în toamnă. 

Cu ce țări Asociația este parteneră și cu care preconizați să fiți în viitorul apropiat?

AOAM are mai multe acorduri de colaborare cu diverse organizații. Avem acord de colaborare cu MIEPO, cu ADR-urile Nord, Sud și Centru, Camera de Comerț și Industrie Moldova-Franța, Camera de Comerț și Industrie moldo-italiană. Avem acord de colaborare semnat cu Consiliul Economic din Monaco și cu o Asociație de business din Italia, care include antreprenorii italieni în Republica Moldova. În prezent suntem în discuții pentru a semna un acord de colaborare cu Uniunea industriașilor din Ucraina, suntem pe ultima sută de metri. Apoi vom începe discuțiile cu alte organizații pentru semnarea unor acorduri bilaterale de peste hotare: România, Austria, Germania.

Ce oferă aceste acorduri?

Aceste acorduri oferă promovare reciprocă între organizații, ne oferă posibilitatea să punem în legătură antreprenorii noștri cu potențialii parteneri de peste hotare, să facem activități comune, forumuri investiționale. Atunci când apar anumite oportunități de colaborare și investiționale sau de lucru, atunci ne contactăm și facem acest lucru, începând cu o vizită de afacere, o vizită de studii peste hotare, un contact, un proiect, etc. De fapt aceste parteneriate reprezintă un punct de contacte care desemnează informația de care avem nevoie și viceversa.

Vă mulțumesc!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile