Logo Realitatea.md

(VIDEO) Descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre: O misiune științifică a găsit mai multe vase naufragiate

23 Septembrie 2017, 09:52 // Life

Marea Neagră adăpostește încă multe comori ale istoriei imperiilor care s-au succedat de-a lungul coastelor ei. O expediție de doi ani a unei echipe de oameni de știință din domeniul cercetării maritime a descoperit pe fundul Mării Negre vase naufragiate din epoca romană, bizantină și otomană, scrie Digi24.ro.

Foto: captură video

Misiunea științitică s-a desfășurat între 2015 și 2017, în cadrul proiectului Black Sea MAP, iar rezultatele cercetărilor au fost prezentate la începutul acestei săptămâni în portul Burgas, relatează Balkan Insight.

Vorbim despre unul dintre cele mai mari proiecte de arheologie maritimă din toate timpurile, care a revelat 60 de nave naufragiate perfect conservate, datorită lipsei de oxigen, acoperind istoria a două milenii de navigație.

Cele mai vechi relicve datează din secolele IV și V î.Hr.

Unul dintre exploratori, Jon Adams, de la Universitatea din Southhampton, a dat ca exemplu o navă comercială din perioada bizantină, care, în opinia cercetătorului, „comprimă unul dintre cele mai frumoase muzee subacvatice din lume”.

Oamenii de știință spun că navele descoperite relevă caracteristici structurale și echipamente pe care, până acum, nu le văzuseră niciodată cu ochiul liber, ci le cunoșteau doar din iconografii și din descrieri textuale.

„Nu am mai văzut așa ceva până acum. Istoria se desfășoară chiar sub ochii noștri”, a declarat Kroum Batcherov, profesor al Universității Connecticut.

Ancore monumentale și alte artefacte au fost aduse la suprafață pentru următoarea etapă a studiului.

Proiectul Black Sea MAP reunește cercetători maritimi din Marea Britanie, Statele Unite, Bulgaria, Norvegia, Suedia, Grecia și Ucraina, fiind finanțat de Fondul de caritate Julia și Hans Rausing.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)