Logo Realitatea.md

(VIDEO) Experți: Renunțarea la actuala misiune de pacificatori ar fi o soluție pentru rezolvarea diferendului transnistrean

20 Aprilie 2017, 19:56 // Politica

Soluționarea conflictului transnistrean este imposibilă, deoarece nu există voință politică. Aceasta este concluzia experților de la IDIS Viitorul, potrivit cărora se cer alte strategii în abordarea problemei. O soluție ar fi renunțarea la actuala misiune de pacificatori.

Embed:

„Este evident un lucru extrem de important. În contextul în care noi refacem politica de reintegrare, trebuie să ne stabilim o țintă foarte clară în schimbarea acestei misiuni de pacificare pentru o misiune civilă de poliție și acest obiectiv trebuie să fie un obiectiv de politică externă și așa vom transforma conflictul”, a menționat Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul. 

„Pentru a administra frontiera administrativă la nivel național sunt create toate premisele pentru a administra eficient, însă cred că nu este voință pentru a administra aceatsă frontieră administrativă și este poate o frică ce vor spune partenerii noștri”, a declarat Rosian Vasiloi, expertul IDIS Viitorul. 

Experții dec la IDIS Viitorul au câteva scenarii pentru autoritățile de la Chișinău, care le-ar ajuta să prea controlul asupra frontierelor de stat. 

„Relansarea activității reale a grupului de lucru în domeniul securității în cadrul negocierilor 5+2, care nu activează. Prezentarea unui pachet de propuneri de utilizare a sancțiunilor și blocajelor și îndepărtarea imediată a tuturor obstacolelor de pe frontiera administrativă”, a precizat Vasiloi. 

Potrivit experților de la IDIS Viitorul, cele mai grave probleme rămân lipsa de asigurare a securității frontierei administrative și răpirea cetățenilor din dreapta Nistrului. În acest caz, autoritățile de la Chișinău nu au o poziție tranșantă. Nici societatea civilă nu reacționează cum s-ar cuveni.

„Problema răpirii persoanelor nu a fost un subiect care ar fi provocat discuții aprinse în societate. Atât societatea cât și partidele politice și guvernarea nu au o reacție sau au avut reacții neconcludente de cazurile grave comise de așa numitele autorități din Tranistria. Autoritățile centrale nu au elaborat un mecanism de alertă dar și de prevenire a fenimenului legat de răpire a persoanelor”, susține expertul IDIS Viitorul Ion Tabârță. 

Experții IDIS Viitorul au studiat și peisajul mediatic din stânga Nistrului. Acolo sunt înregistrate 276 de instituții de presă, majoritatea covârșitoare fiind loial regimului de la Tiraspol.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5276 0.0415%
USD USD 16.9232 0.2417%
RUB RUB 0.2654 -0.0377%
RON RON 4.1812 -0.0167%
UAH UAH 0.6438 1.0199%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile