Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

(VIDEO) Filtrul selectiv al avocaților! Comisia de licențiere pentru accederea în avocatură este acuzată de corupție

11 Ianuarie 2017, 10:20 // Societate

Acuzatii grave la adresa Comisiei de Licentiere a profesiei de avocat. Un jurist cu o experienta de 15 ani sustine ca desi a incercat de mai multe ori sa sustina examenul pentru obtinerea lucentei de avocat, nu a reusit. El spune ca licenţa este acordata celor care au pile şi bani. In plus, modalitatea de acordarea a calificativelor este una netranpsarenta. De cealalta parte, membrii Comisiei de Licentiere sustin ca probele se desfasoara in mod obiectiv, iar cei care lanseaza aceste acuzatii sunt indemnati sa se adreseze organelor competente. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii Realitatea Azi.

Embed:

„Eu activez de 15 ani. Foarte mult îmi iubesc profesia, sistemul judecătoresc, ma simt foarte bine în instanță, dar e imposibil să obțin licența. Comisia trebuie să explice: Roșca Veaceslav, tu n-ai răspuns la întrebarea x, deoarece întrebarea corectă este y. Să fie pus în discutie”, precizează consultantul juridic Veaceslav Roșca.

Membrul Comisiei de Licentiere, Gheorghe Vlas, admite că actuala modalitate de susținere a examenelor pentru obținerea licenței de avocat nu este una perfectă, însă nu este de acord că criteriile de acordare a calificativelor ar avea nevoie de o mai mare transparență. 

„Eu nu sunt nici pe departe convins că această metodă de accedere este perfectă. Sigur că necesită îmbunătățiri. Și se optează pentru acest lucru. Sunt părereri că probele trebuie suștinute la calculator pe un sistem grilă. Toate pot fi realizate dacă vom avea cadrul legal pentru care am optat și dacă ulterior uniunea va lucra în acest domeniu. Eu nu văd necesiatea acestei explicații. Deci noi avem niște criterii de evaluare ale noastre care ni le stabilim din start”, a declarat Gheorghe Vlas, membru al Comisiei de Licențiere a profesiei de avocat.

Potrivit juristului Veaceslav Roșca, orice absolvent al facultăţii de drept poate cumpăra în Moldova o licenţă de avocat. Condiția e să aibă pile sau să fie pregătit să scoată din buzunar până la zece mii de euro.

„Sunt tarife: de la 7 la 10 mii euro pentru accederea în profesia de avocat. Și atunci n-ar fi mai corect să fie oficializat aceste sume? Ai achitat 100 mii, echivalentul a 5 mii euro și ai obținut licența. Iar cel care nu are bani, să susțină examenul”, a subliniat Roșca.

„Se speculează foarte multe referitoare la sumele fabuloase care se achită pentru a accede în profesia de avocat. Cei care achită nu au decât să meargă la organe la Uniune, la Procuratură și să denunțe acest lucru. Eu nu pot băga mâna în foc pentru fiecare coleg sau membru. Eu vorbesc acum despre actuala comisie, în care activez de un an: aprecierea se face în mod obiectiv. Ne străduim în deplină măsură ca fiecare candidat să fie evaluat la justa valoare”, a spus Vlas. 

Dacă unii juriști încearcă ani în șir să obțină licența de avocat, foștii judecători, procurori și doctorii în drept pot migra în domeniul avocaturii, fără să susțină examenul de calificare. Condiția este să aibă 10 ani vechime de muncă în structurile respective. Aceasta prevedere ar putea fi însă anulată, dacă Parlamentul va aproba modificările la Legea Avocaturii, care urma să fie examinată până la finele sesiunii trecute. Această lege nu a ajuns însă pe masa deputaților. În schimb, un grup de deputați a înregistrat o inițiativă legislativă care prevede că și aleșii poporului, care au cel puțin 10 ani vechime de activitate în domeniul dreptului, să acceadă în avocatură fără a susține examene.

  Realitatea TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0655 -0.4306%
USD USD 19.5321 -0.4221%
RUB RUB 0.3396 0.5329%
RON RON 4.6262 -0.2415%
UAH UAH 0.7202 -1.1800%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 mar, 18:17 //

VIDEO de la grădinița vizitată de Pavel Filip: ”Pentru a șterge, a spăla și a mătura nu trebuie să facem investiții de milioane, doamnă director”

17 mar, 19:19 //

(FOTO) Presa rusă râde de Dodon. Putin l-a lăsat să aștepte în anticamera patru ore, pentru întrevederea cerută de președintele moldovean

10 mar, 17:13 //

Foto: Instagram.com/Deschide.MD (FOTO) Avocatul-vedetă Valerian Mânzat, de la viață de lux… la spălat podele în penitenciar, fără mănuși

15 mar, 08:46 //

Foto: IPN UPDATE! Ofițerii CNA și procurorii anticorupție continuă perchezițiile la domiciliul ministrului Agriculturii

02 mar, 14:20 //

Cum arată avocatul Valerian Mînzat după o lună de arest preventiv în Penitenciarul nr.13 – FOTO, VIDEO

22 mar, 11:22 //

(VIDEO) Mesajul ÎNFIORĂTOR al tinerei, care a încercat să se arunce ieri seara de pe clădirea Hotelului Național. Cavcaliuc: Are legătură cu jocul morții

24 mar, 16:34 //

Și-a filmat propria moarte! O tânără a decedat la volan în timp ce se filma live pe o rețea de socializare. Atenție VIDEO 18+

16 mar, 08:26 //

Foto: imagine simbol Scenariu ca în filme! Fiica unui fost poliţist, împuşcată mortal de un fost iubit. Cu câteva ore înainte, bărbatul l-a împuşcat pe actualul iubit

14 mar, 11:38 //

Moldovenii vor primi PENSII după o nouă formulă de calcul. Când se va întâmpla aceasta și care este modalitatea

25 feb, 17:49 //

Foto: presedinte.md Dodon a uitat de politețe și diplomație! Folosește limbaj bădărănesc în scrisorile oficiale către ambasadorii SUA și României (DOC)