Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

(VIDEO) Filtrul selectiv al avocaților! Comisia de licențiere pentru accederea în avocatură este acuzată de corupție

11 Ianuarie 2017, 10:20 // Societate

Acuzatii grave la adresa Comisiei de Licentiere a profesiei de avocat. Un jurist cu o experienta de 15 ani sustine ca desi a incercat de mai multe ori sa sustina examenul pentru obtinerea lucentei de avocat, nu a reusit. El spune ca licenţa este acordata celor care au pile şi bani. In plus, modalitatea de acordarea a calificativelor este una netranpsarenta. De cealalta parte, membrii Comisiei de Licentiere sustin ca probele se desfasoara in mod obiectiv, iar cei care lanseaza aceste acuzatii sunt indemnati sa se adreseze organelor competente. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii Realitatea Azi.

Embed:

„Eu activez de 15 ani. Foarte mult îmi iubesc profesia, sistemul judecătoresc, ma simt foarte bine în instanță, dar e imposibil să obțin licența. Comisia trebuie să explice: Roșca Veaceslav, tu n-ai răspuns la întrebarea x, deoarece întrebarea corectă este y. Să fie pus în discutie”, precizează consultantul juridic Veaceslav Roșca.

Membrul Comisiei de Licentiere, Gheorghe Vlas, admite că actuala modalitate de susținere a examenelor pentru obținerea licenței de avocat nu este una perfectă, însă nu este de acord că criteriile de acordare a calificativelor ar avea nevoie de o mai mare transparență. 

„Eu nu sunt nici pe departe convins că această metodă de accedere este perfectă. Sigur că necesită îmbunătățiri. Și se optează pentru acest lucru. Sunt părereri că probele trebuie suștinute la calculator pe un sistem grilă. Toate pot fi realizate dacă vom avea cadrul legal pentru care am optat și dacă ulterior uniunea va lucra în acest domeniu. Eu nu văd necesiatea acestei explicații. Deci noi avem niște criterii de evaluare ale noastre care ni le stabilim din start”, a declarat Gheorghe Vlas, membru al Comisiei de Licențiere a profesiei de avocat.

Potrivit juristului Veaceslav Roșca, orice absolvent al facultăţii de drept poate cumpăra în Moldova o licenţă de avocat. Condiția e să aibă pile sau să fie pregătit să scoată din buzunar până la zece mii de euro.

„Sunt tarife: de la 7 la 10 mii euro pentru accederea în profesia de avocat. Și atunci n-ar fi mai corect să fie oficializat aceste sume? Ai achitat 100 mii, echivalentul a 5 mii euro și ai obținut licența. Iar cel care nu are bani, să susțină examenul”, a subliniat Roșca.

„Se speculează foarte multe referitoare la sumele fabuloase care se achită pentru a accede în profesia de avocat. Cei care achită nu au decât să meargă la organe la Uniune, la Procuratură și să denunțe acest lucru. Eu nu pot băga mâna în foc pentru fiecare coleg sau membru. Eu vorbesc acum despre actuala comisie, în care activez de un an: aprecierea se face în mod obiectiv. Ne străduim în deplină măsură ca fiecare candidat să fie evaluat la justa valoare”, a spus Vlas. 

Dacă unii juriști încearcă ani în șir să obțină licența de avocat, foștii judecători, procurori și doctorii în drept pot migra în domeniul avocaturii, fără să susțină examenul de calificare. Condiția este să aibă 10 ani vechime de muncă în structurile respective. Aceasta prevedere ar putea fi însă anulată, dacă Parlamentul va aproba modificările la Legea Avocaturii, care urma să fie examinată până la finele sesiunii trecute. Această lege nu a ajuns însă pe masa deputaților. În schimb, un grup de deputați a înregistrat o inițiativă legislativă care prevede că și aleșii poporului, care au cel puțin 10 ani vechime de activitate în domeniul dreptului, să acceadă în avocatură fără a susține examene.

  Realitatea TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3298 -0.0033%
USD USD 20.0355 -0.1162%
RUB RUB 0.3445 -1.7679%
RON RON 4.7186 0.0360%
UAH UAH 0.7411 -0.1482%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
02 feb, 16:29 //

LIVE TEXT, FOTO, VIDEO: Valerian Mînzat, REȚINUT! Mascații CNA și procurorii anticorupție au descins în oficiul și domiciliul avocatului

08 feb, 13:54 //

Un filmuleț despre cum se vând mașinile aduse din Germania la Piața Pruncul din capitală! Te vei amuza maxim - VIDEO

23 ian, 22:50 //

Foto: IP Rîşcani DP Chişinău O tânără de 21 de ani din Chișinău, dată dispărută. A lăsat acasă un băiețel de un an și nouă luni (FOTO)

26 ian, 16:49 //

Avionul de pe ruta Chișinău-Moscova a făcut cale întoarsă de două ori! Trei moldoveni scandaloși au reținut zborul (VIDEO)

24 ian, 12:44 //

captură Jurnal TV Oferta lui Vlad Plahotniuc pentru Jurnal TV: ”Le pot oferi o soluție bună, dacă jurnaliștii dați afară nejustificat ar putea fi reîntorși la muncă”

01 feb, 11:13 //

Preşedinţia trimite în comisiile parlamentare reprezentanți care nu vorbesc limba română. Maria Ciobanu: Nu înţeleg, vreau să traduceți (VIDEO)

17 feb, 19:46 //

colaj: realitatea.md Detalii în cazul împușcăturilor de la Stăuceni! 13 atacatori cu antecedente penale au intrat pe teritoriul întreprinderii. Directorul era în legitimă apărare (VIDEO)

02 feb, 19:04 //

Primele declarații ale avocatului Valerian Mânzat după ce a fost arestat. Detalii CNA despre perchezițiile efectuate (VIDEO)

15 feb, 15:30 //

Veaceslav Platon a fost adus în scaun cu rotile la ședința de judecată. Medicul susține că este vorba despre simulare – FOTO, VIDEO

30 ian, 14:02 //

SIS: Ana Ursachi ar fi divulgat informații ce constituie secret de stat! Noi imagini VIDEO cu camera ascunsă, filmate de avocată