Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

(VIDEO) Filtrul selectiv al avocaților! Comisia de licențiere pentru accederea în avocatură este acuzată de corupție

11 Ianuarie 2017, 10:20 // Societate

Acuzatii grave la adresa Comisiei de Licentiere a profesiei de avocat. Un jurist cu o experienta de 15 ani sustine ca desi a incercat de mai multe ori sa sustina examenul pentru obtinerea lucentei de avocat, nu a reusit. El spune ca licenţa este acordata celor care au pile şi bani. In plus, modalitatea de acordarea a calificativelor este una netranpsarenta. De cealalta parte, membrii Comisiei de Licentiere sustin ca probele se desfasoara in mod obiectiv, iar cei care lanseaza aceste acuzatii sunt indemnati sa se adreseze organelor competente. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii Realitatea Azi.

Embed:

„Eu activez de 15 ani. Foarte mult îmi iubesc profesia, sistemul judecătoresc, ma simt foarte bine în instanță, dar e imposibil să obțin licența. Comisia trebuie să explice: Roșca Veaceslav, tu n-ai răspuns la întrebarea x, deoarece întrebarea corectă este y. Să fie pus în discutie”, precizează consultantul juridic Veaceslav Roșca.

Membrul Comisiei de Licentiere, Gheorghe Vlas, admite că actuala modalitate de susținere a examenelor pentru obținerea licenței de avocat nu este una perfectă, însă nu este de acord că criteriile de acordare a calificativelor ar avea nevoie de o mai mare transparență. 

„Eu nu sunt nici pe departe convins că această metodă de accedere este perfectă. Sigur că necesită îmbunătățiri. Și se optează pentru acest lucru. Sunt părereri că probele trebuie suștinute la calculator pe un sistem grilă. Toate pot fi realizate dacă vom avea cadrul legal pentru care am optat și dacă ulterior uniunea va lucra în acest domeniu. Eu nu văd necesiatea acestei explicații. Deci noi avem niște criterii de evaluare ale noastre care ni le stabilim din start”, a declarat Gheorghe Vlas, membru al Comisiei de Licențiere a profesiei de avocat.

Potrivit juristului Veaceslav Roșca, orice absolvent al facultăţii de drept poate cumpăra în Moldova o licenţă de avocat. Condiția e să aibă pile sau să fie pregătit să scoată din buzunar până la zece mii de euro.

„Sunt tarife: de la 7 la 10 mii euro pentru accederea în profesia de avocat. Și atunci n-ar fi mai corect să fie oficializat aceste sume? Ai achitat 100 mii, echivalentul a 5 mii euro și ai obținut licența. Iar cel care nu are bani, să susțină examenul”, a subliniat Roșca.

„Se speculează foarte multe referitoare la sumele fabuloase care se achită pentru a accede în profesia de avocat. Cei care achită nu au decât să meargă la organe la Uniune, la Procuratură și să denunțe acest lucru. Eu nu pot băga mâna în foc pentru fiecare coleg sau membru. Eu vorbesc acum despre actuala comisie, în care activez de un an: aprecierea se face în mod obiectiv. Ne străduim în deplină măsură ca fiecare candidat să fie evaluat la justa valoare”, a spus Vlas. 

Dacă unii juriști încearcă ani în șir să obțină licența de avocat, foștii judecători, procurori și doctorii în drept pot migra în domeniul avocaturii, fără să susțină examenul de calificare. Condiția este să aibă 10 ani vechime de muncă în structurile respective. Aceasta prevedere ar putea fi însă anulată, dacă Parlamentul va aproba modificările la Legea Avocaturii, care urma să fie examinată până la finele sesiunii trecute. Această lege nu a ajuns însă pe masa deputaților. În schimb, un grup de deputați a înregistrat o inițiativă legislativă care prevede că și aleșii poporului, care au cel puțin 10 ani vechime de activitate în domeniul dreptului, să acceadă în avocatură fără a susține examene.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0030 -0.6936%
USD USD 17.9145 0.0771%
RUB RUB 0.2987 0.2013%
RON RON 4.5920 -0.9534%
UAH UAH 0.6968 0.1006%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
16 aug, 15:44 //

Operațiune în centrul Capitalei! Ofițerii SIS au fost surprinși în acțiune în plină zi (FOTO, VIDEO)

14 aug, 18:29 //

Stomatologia cedează poziția de cea mai scumpă facultate din Moldova. Locul de frunte îl deține o altă specialitate de la USMF

14 aug, 16:39 //

Foto: Facebook/ Restaurant „Ecaterina” Intoxicația în masă la nunta de vinerea trecută: Administratorii restaurantului spun că vina o poartă rudele miresei

14 aug, 10:17 //

Bani necontabilizați, băuturi contrafăcute, prostituate și produse alimentare expirate, depistate în cluburile de noapte din Capitală (VIDEO)

14 aug, 09:30 //

Foto simbol 18 persoane s-au otrăvit cu mâncare la o nuntă, petrecută într-un restaurant din Chișinău. Printre aceștia, doi copii

17 aug, 08:00 //

Istoria de succes a Svetlanei Tabacari, după două mandate de primară în Scoreni! A închis gura lumii cu proiecte mari și rezultate semnificative - Reportaj VIDEO, FOTO

18 aug, 17:07 //

Foto: politia.md Cu automobile și case de lux! Șapte persoane, REȚINUTE pentru evaziune fiscală şi spălare de bani (FOTO, VIDEO)

14 aug, 12:14 //

Foto simbol: PH-OnLine.ro Un autocar de pe ruta Chișinău-Ungheni s-a răsturnat la Călărași. În vehicul se aflau 40 de pasageri, 7 au fost transportați la spital

15 aug, 13:23 //

Conflict la Bulboaca! Iazurile care aparțin primarului au inundat localitatea, iar pagubele se preconizează a fi achitate tot din contul sătenilor (VIDEO, DOC)

17 aug, 15:58 //

La pământ, mâinile întinse! Poliția Capitalei și cei de la „Fulger” fac regulă în municipiu (VIDEO)