Logo Realitatea.md

(VIDEO) În ultimii ani, zeci de moldoveni s-au ”înrolat” în armata mercenarilor din Siria și Ucraina. Ce salarii primesc

12 Iulie 2017, 16:32 // Actualitate

Zeci de cetățeni ai Republicii Moldova întreprind acțiuni de mercenariat în regiunea din vestul Ucrainei și Siria. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul audierilor privind instrumentarea cazurilor de trădare de Patrie, uzurpare a puterii de stat și activitatea mercenarilor prezentată într-o notă a Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate la Comisia pentru securitatea naţională a Parlamentului.

Foto simbol: censoru.net

Potrivit viceministrului de Interne, Oleg Babin, în cadrul ședinței au fost prezentate toate rapoartele despre activitățile de mercenariat. Au fost raportate toate acțiunile care se demarează împreună cu SIS și Procuratura Generală, despre cetățenii Republicii Moldova care au fost identificați ca participanți la acțiuni de luptă atât în zonele de est a Ucrainei, cât și în Siria.

„Sunt identificate câteva zeci de persoane în ultimii trei ani. Sunt identificate mai multe persoane care la moment nu se află în Republica Moldova. Odată cu localizarea acestor persoane, ele vor fi predate Procuraturii Generale pentru efectuarea urmăririi penale, dar avem și cazuri de condamnare, ele au fost mediatizate. Tot mecanismul de racolare, metodele, procedeele, toate chestiile astea au fost raportate”, a declarat Babin, în urma ședinței închise. 

Directorul-adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Balan, a menționat că mercenarii sunt achitați lunar cu până la 3.000 de euro și recrutați sub aspectul ideologic și al beneficiilor materiale. 

Totodată, în cadrul ședinței închise au fost discutate și cazurile lui Șevciuk și Bolboceanu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5276 0.0415%
USD USD 16.9232 0.2417%
RUB RUB 0.2654 -0.0377%
RON RON 4.1812 -0.0167%
UAH UAH 0.6438 1.0199%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile