Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Investigație ZdG: Dorin și Lucian Chirtoacă, în spatele gheretelor ”Coffee Time”. Reacția primarului (VIDEO)

28 Ianuarie 2016, 11:49 // Societate

Mai multe gherete au fost deschise în centrul capitalei, unde este comercializată cafea, sub denumirea ”Coffee Time”. Ase­me­nea construcții sunt ampla­sate acum la inter­se­cţia stră­zi­lor Puş­kin cu bd. Şte­fan cel Mare şi Sfânt, pe str. Vlaicu Pâr­că­lab, pe str. Vero­nica Micle şi în Par­cul „Valea Mori­lor”. Ziarul de Gardă a realizat o investigație în care susține că firma care a deschis aceste gherete se numește „Edera Trio” SRL, cu adresa juridică într-un apartament înre­gis­trat pe numele Emi­liei Crudu, soacra lui Lucian Chirtoacă, fra­tele primarului Dorin Chirtoacă.

Conform investigației, gheretele au apă­rut pen­tru prima dată în 2014, la scurt timp după ce Dorin Chir­toacă, pri­ma­rul de Chi­şi­nău, semna (la 9 ianu­a­rie 2014) o dis­po­zi­ţie prin care deci­dea să „per­mită, ca exce­pţie, auto­ri­za­rea ampla­să­rii şi fun­cţio­nă­rii a 2 tonete ale SRL ”Edera-Trio” în Par­cul „Valea Mori­lor””.

Dis­po­zi­ţia pri­ma­ru­lui, care a fost sem­nată de acesta în favoa­rea fami­liei sale, a fost ata­cată în jude­cată de către Ofi­ciul Teri­to­rial Chi­şi­nău al Can­ce­la­riei de Stat. O deci­zie finală a fost luată de Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie (CSJ) la 13 ianu­a­rie 2016, când jude­că­to­rii Iulia Sârcu, Tamara Chişca-Doneva şi Ion Druţa au res­pins ape­lul decla­rat de pri­ma­rul Chir­toacă şi firma „Edera Trio” SRL, menţinând în vigoare deci­zi­ile instanţe­lor infe­ri­oare, care au anu­lat dis­po­zi­ţia pri­ma­ru­lui.

Chir­toacă s-a „bătut” până la CSJ pen­tru firma înre­gis­trată în apar­ta­men­tul soa­crei fra­te­lui său, ata­când pe rând deci­zi­ile Jude­că­to­riei Cen­tru şi ale Curţii de Apel. Instanţa şi-a moti­vat deci­zia prin fap­tul că, chiar prin dis­po­zi­ţia Pri­ma­ru­lui din 6 iulie 2012, a fost sto­pată eli­be­ra­rea auto­ri­za­ţi­i­lor de fun­cţio­nare pen­tru ghe­re­tele ampla­sate sau ream­pla­sate pe stră­zile ora­şu­lui, iar prin dis­po­zi­ţia aces­tuia din 9 ianu­a­rie 2013, s-a dis­pus inter­zi­ce­rea eli­be­ră­rii auto­ri­za­ţi­i­lor de fun­cţio­nare şi pen­tru punc­tele mobile, rulote şi tonete.

Con­form legii, com­pa­nia ar tre­bui să-şi retragă tone­tele din Valea Mori­lor, iar ulte­rior, din întreg ora­şul. Deşi au tre­cut mai bine de două săp­tămâni de la acea deci­zie, toate con­ti­nuă să acti­veze.

De cealaltă parte, primarul general, Dorin Chirtoacă, a declarat pentru Realitatea.md că familia sa are o activitate de 20 de ani în domeniul apelor minerale și este proprietara firmei ”Anda” SRL. În schimb, edilul capitalei neagă că familia sa ar fi implicată în celelalte activități despre care a scris Ziarul de Gardă.

”În ce privește celelalte genuri de activitate, firmele și agenții economici nu aparțin familiei noastre, respectiv nu au legătură cu noi. Cu privire la unele dintre ele, au fost acuzații și în anii precedenți. Sunt activități private pe care oricine le poate desfășura, important este ca ele să fie în limita legii, nu în mod abuziv. Noi încercăm să respectăm niște reguli”, a menționat edilul.

Cât ține de adresele juridice, acesta a adăugat că ele vor fi verificate, însă a dat asigurări că familia sa nu are asemenea activități. 

În același timp, într-un răspuns oficial al companiei ”Edera-Trio” SRL se menționează că articolul ZdG prezintă insinuări lansate la adresa companiei. 

”Cu referire la informația apărută precum că societatea ar avea legături cu anumiți factori de decizie din administrația locală aceasta este o insinuare și o încercare incorectă de a crea probleme pe nedrept. Activitatea societății nu are nicio legătură cu familiile Chirtoacă, Ghimpu, Crudu ș.a. După publicarea articolului respectiv în Ziarul de Gardă, l-am căutat și am luat legătura cu Lucian Chirtoacă, prezentându-i scuzele noastre în legătură cu situația creată, chiar dacă s-a intâmplat fără voia și aportul nostru”, se mai spune în mesaj.

trimite o stire
0 Comentarii. Adauga un comentariu.
  Realitatea TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 22.3231 0.0000%
USD USD 19.7707 0.0000%
RUB RUB 0.3046 0.0000%
RON RON 5.0106 0.0000%
UAH UAH 0.7788 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
27 aug, 10:00 //

LIVE! Protest violent în capitală. Manifestanții vor să rupă lanțul poliției

24 aug, 15:27 //

Foto: jurnalul.ro Bugetarii ar putea avea o MINI-VACANȚĂ de 5 zile la sfârșitul lunii august! Un proiect în acest sens va fi propus astăzi la Guvern

26 aug, 18:56 //

(VIDEO) Caz terifiant în sectorul Râșcani! Un bărbat gol pușcă, însângerat și cu un cuțit în mână, a amenințat șoferul și pasagerii unui microbuz de pe ruta 184

25 aug, 16:08 //

Foto (captura): protv.md (VIDEO) Imagini terifiante, surprinse pe camera de bord în momentul accidentului de azi cu implicarea unui microbuz de pasageri

22 aug, 10:22 //

Se întâmplă în Chișinău! Au furat plăcuțele de înmatriculare și cer 150 de euro: ”Dacă nu, du-te la poliție și pierde timpul” - FOTO

22 aug, 14:48 //

Andrei Năstase, întâmpinat „fierbinte” de Diaspora rusă la Moscova: Aici nu veți găsi susținere (VIDEO)

22 aug, 07:00 //

FOTO - Aşa arată podul de 3 miliarde $ care leagă Europa de Asia

25 aug, 12:12 //

PSRM, PAS, PD și PCRM cresc în sondaje, în timp ce Partidul Nostru și Partidul ”DA” se prăbușesc! Câte voturi ar acumula la alegeri - GRAFIC

24 aug, 13:16 //

Dosarul lui Shor, în instanţă! Este învinuit de furtul a peste 5 miliarde lei de la BEM! Acesta nu-și recunoaște vina și dă totul pe Filat și Platon

27 aug, 11:08 //

Protest cu pietre și ouă în PMAN. Membrii Platformei ”DA” au încercat să rupă cordonul de poliție. Oamenii legii au aplicat gaze lacrimogene (FOTO, VIDEO)

04 aug, 14:29 //

VIDEO - Ruinele Hotelului Național, transformate în casă pentru copiii străzii! Cerșesc, consumă alcool și se droghează, iar visul lor este să mănânce

01 aug, 12:03 //

Cum arată biroul directorului Apă-Canal Chișinău cu televizorul de 50 mii de lei și aparatul de cafea de 80 mii de lei (FOTO)

09 aug, 23:35 //

Prima medalie luată de un moldovean la Jocurile Olimpice de la Rio. Aceasta însă nu va ajunge în palmaresul țării noastre

09 aug, 18:01 //

foto: rio2016.com Moldoveanul Serghei Cechir, primul în categoria 69 kg la haltere. Sportivul nostru a ridicat în total 322 de kg

09 aug, 10:52 //

Foto: igp.gov.md Profesor din Ungheni, arestat pentru acțiuni perverse față de copii. A fost filmat cum a întreţinut relaţii sexuale cu mai mulți bărbați în sala de clasă (VIDEO)

19 aug, 08:15 //

Un amant prins de soț sub pat a luat-o la fugă dezbrăcat, în amiaza mare. Momentul haios, surprins de trecători (VIDEO)

27 aug, 10:00 //

LIVE! Protest violent în capitală. Manifestanții vor să rupă lanțul poliției

19 aug, 12:14 //

Locuitorii capitalei, surprinși de noul marcaj din PMAN. Cum explică autoritățile liniile curbate de pe carosabil (GALERIE FOTO)

17 aug, 11:46 //

Dumitru Diacov dezvăluie numele a trei potențiali candidați ai PD la Președinție. „Vom veni cu un candidat care dorim să treacă în turul doi”

18 aug, 10:01 //

(DOC) Sentință motivată în cazul lui Vitalie Burlacu și Irina Baglai! Ambasada Rusiei la Chișinău le oferea bani pentru scenariul de dizolvare a Parlamentului

<-- -->