Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Investigație ZdG: Dorin și Lucian Chirtoacă, în spatele gheretelor ”Coffee Time”. Reacția primarului (VIDEO)

28 Ianuarie 2016, 11:49 // Societate

Mai multe gherete au fost deschise în centrul capitalei, unde este comercializată cafea, sub denumirea ”Coffee Time”. Ase­me­nea construcții sunt ampla­sate acum la inter­se­cţia stră­zi­lor Puş­kin cu bd. Şte­fan cel Mare şi Sfânt, pe str. Vlaicu Pâr­că­lab, pe str. Vero­nica Micle şi în Par­cul „Valea Mori­lor”. Ziarul de Gardă a realizat o investigație în care susține că firma care a deschis aceste gherete se numește „Edera Trio” SRL, cu adresa juridică într-un apartament înre­gis­trat pe numele Emi­liei Crudu, soacra lui Lucian Chirtoacă, fra­tele primarului Dorin Chirtoacă.

Conform investigației, gheretele au apă­rut pen­tru prima dată în 2014, la scurt timp după ce Dorin Chir­toacă, pri­ma­rul de Chi­şi­nău, semna (la 9 ianu­a­rie 2014) o dis­po­zi­ţie prin care deci­dea să „per­mită, ca exce­pţie, auto­ri­za­rea ampla­să­rii şi fun­cţio­nă­rii a 2 tonete ale SRL ”Edera-Trio” în Par­cul „Valea Mori­lor””.

Dis­po­zi­ţia pri­ma­ru­lui, care a fost sem­nată de acesta în favoa­rea fami­liei sale, a fost ata­cată în jude­cată de către Ofi­ciul Teri­to­rial Chi­şi­nău al Can­ce­la­riei de Stat. O deci­zie finală a fost luată de Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie (CSJ) la 13 ianu­a­rie 2016, când jude­că­to­rii Iulia Sârcu, Tamara Chişca-Doneva şi Ion Druţa au res­pins ape­lul decla­rat de pri­ma­rul Chir­toacă şi firma „Edera Trio” SRL, menţinând în vigoare deci­zi­ile instanţe­lor infe­ri­oare, care au anu­lat dis­po­zi­ţia pri­ma­ru­lui.

Chir­toacă s-a „bătut” până la CSJ pen­tru firma înre­gis­trată în apar­ta­men­tul soa­crei fra­te­lui său, ata­când pe rând deci­zi­ile Jude­că­to­riei Cen­tru şi ale Curţii de Apel. Instanţa şi-a moti­vat deci­zia prin fap­tul că, chiar prin dis­po­zi­ţia Pri­ma­ru­lui din 6 iulie 2012, a fost sto­pată eli­be­ra­rea auto­ri­za­ţi­i­lor de fun­cţio­nare pen­tru ghe­re­tele ampla­sate sau ream­pla­sate pe stră­zile ora­şu­lui, iar prin dis­po­zi­ţia aces­tuia din 9 ianu­a­rie 2013, s-a dis­pus inter­zi­ce­rea eli­be­ră­rii auto­ri­za­ţi­i­lor de fun­cţio­nare şi pen­tru punc­tele mobile, rulote şi tonete.

Con­form legii, com­pa­nia ar tre­bui să-şi retragă tone­tele din Valea Mori­lor, iar ulte­rior, din întreg ora­şul. Deşi au tre­cut mai bine de două săp­tămâni de la acea deci­zie, toate con­ti­nuă să acti­veze.

De cealaltă parte, primarul general, Dorin Chirtoacă, a declarat pentru Realitatea.md că familia sa are o activitate de 20 de ani în domeniul apelor minerale și este proprietara firmei ”Anda” SRL. În schimb, edilul capitalei neagă că familia sa ar fi implicată în celelalte activități despre care a scris Ziarul de Gardă.

”În ce privește celelalte genuri de activitate, firmele și agenții economici nu aparțin familiei noastre, respectiv nu au legătură cu noi. Cu privire la unele dintre ele, au fost acuzații și în anii precedenți. Sunt activități private pe care oricine le poate desfășura, important este ca ele să fie în limita legii, nu în mod abuziv. Noi încercăm să respectăm niște reguli”, a menționat edilul.

Cât ține de adresele juridice, acesta a adăugat că ele vor fi verificate, însă a dat asigurări că familia sa nu are asemenea activități. 

În același timp, într-un răspuns oficial al companiei ”Edera-Trio” SRL se menționează că articolul ZdG prezintă insinuări lansate la adresa companiei. 

”Cu referire la informația apărută precum că societatea ar avea legături cu anumiți factori de decizie din administrația locală aceasta este o insinuare și o încercare incorectă de a crea probleme pe nedrept. Activitatea societății nu are nicio legătură cu familiile Chirtoacă, Ghimpu, Crudu ș.a. După publicarea articolului respectiv în Ziarul de Gardă, l-am căutat și am luat legătura cu Lucian Chirtoacă, prezentându-i scuzele noastre în legătură cu situația creată, chiar dacă s-a intâmplat fără voia și aportul nostru”, se mai spune în mesaj.

trimite o stire
0 Comentarii. Adauga un comentariu.
  Realitatea TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.8412 0.1339%
USD USD 19.8250 0.1247%
RUB RUB 0.3076 -0.7422%
RON RON 4.8972 0.3298%
UAH UAH 0.7994 0.1503%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 17:39 //

captură video ATENȚIE, imagini de groază! Copil de până la 12 ani, bănuit a fi „luptător” proguvernamental, decapitat de rebelii sirieni din Aleppo

19 iul, 12:14 //

(INTERVIU VIDEO) Absolventul liceului ”Iulia Hașdeu”, agresat de directoare, povestește cum și-a luat diploma: Am intrat și mi-a zis, ”Hai kalisi, ce datorii ai?”

19 iul, 16:37 //

CAZ ȘOCANT în capitală! Un bărbat a fost filmat cum se masturba în parc, mergând în spatele a două minore (VIDEO)

19 iul, 10:43 //

Foto: rise.md Investigație RISE: Unul dintre cele mai mari sisteme piramidale din Republica Moldova, condus de soția unui anchetator din țară

22 iul, 12:47 //

foto: facebook.com/COCOS-Privé Dezvăluiri despre clubul Cocos din Chișinău: ”Acolo poți procura practic orice drog, iar toată băutura este contrafăcută”. POLIȚIA s-a autosesizat

21 iul, 12:21 //

Viitorii șoferi ar putea fi nevoiți să susțină un EXAMEN SUPLIMENTAR pentru obținerea permisului de conducere (VIDEO)

21 iul, 11:51 //

Moțiune de cenzură PLDM, PSRM și PCRM împotriva Guvernului Filip. Candu: Majoritatea v-a întins mâna, iar voi răspundeți cu pumnul (VIDEO)

19 iul, 12:32 //

EXPERIMENT! Dezvăluirile victimelor: Fiecare a doua benzinărie din țară își fură clienții la pompă (VIDEO)

19 iul, 16:05 //

Foto: customs.gov.md Noutăți bune pentru călători! Serviciul Vamal a introdus de astăzi Coridorul Verde la patru posturi de frontieră

19 iul, 11:47 //

foto: bzi.ro Polițistul de frontieră care a fost maltratat de trei indivizi beți, în Cahul, a DECEDAT. Acesta avea un copil de 5 ani și soție însărcinată...

20 iul, 17:39 //

captură video ATENȚIE, imagini de groază! Copil de până la 12 ani, bănuit a fi „luptător” proguvernamental, decapitat de rebelii sirieni din Aleppo

27 iun, 16:35 //

Lista bunurilor lui Vlad Filat, confiscate după ce a fost condamnat! Printre acestea: automobile de lux, construcții și terenuri în centrul Capitalei (VIDEO)

27 iun, 21:00 //

LIVE! Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, participă la emisiunea INTERPOL

19 iul, 12:14 //

(INTERVIU VIDEO) Absolventul liceului ”Iulia Hașdeu”, agresat de directoare, povestește cum și-a luat diploma: Am intrat și mi-a zis, ”Hai kalisi, ce datorii ai?”

27 iun, 14:52 //

Vlad Filat, CONDAMNAT în prima instanță la 9 ani de închisoare! Fostul premier: ”Mai este și CEDO” (VIDEO)

19 iul, 16:37 //

CAZ ȘOCANT în capitală! Un bărbat a fost filmat cum se masturba în parc, mergând în spatele a două minore (VIDEO)

27 iun, 11:00 //

LIVE! Ședință de judecată în dosarul Filat din 27 iunie. Azi fostul premier are dreptul la ultimul cuvânt

28 iun, 15:00 //

LIVE! Președintele PPEM, Iurie Leancă, susține o conferință de presă: ”Reacție la atacurile orchestrate în adresa mea”

29 iun, 00:21 //

FOTO EXCLUSIVE din avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul! Pasagerii sunt blocați în aeronavă după atentatele din Turcia - UPDATE

30 iun, 13:06 //

Foto: realitatea.md Ilan Shor, adus la Curtea de Apel cu cătușe la mâini și îmbrăcat în vestă antiglonț - VIDEO, FOTO