Logo Realitatea.md

(VIDEO) Jurnalist rus: Laundromatul rusesc a fost descoperit și stopat datorită Republicii Moldova

01 Martie 2018, 08:58 // Societate

Laundromatul rusesc a fost descoperit și stopat datorita jurnaliștilor din Republica Moldova. Declarația aparține unui alt jurnalist de investigație, Roman Anin, de la Novaya Gazeta. În anul 2014, jurnaliștii din Moldova au descoperit că se pronunțau anumite sentințe neobișnuite. Judecătorii se pronunțau în favoare unor indivizi care dețineau conturi bancare în Trasta Komercbanka din Letonia.

Embed:

În urma investigaţiilor s-a stabilit că deciziile judecătorilor fie erau fictive, fie judecătorii erau mituiţi. Toți banii veneau din Rusia și treceau prin trei etape, prima etapă fiind Republica Moldova, urmată de Latvia și Trasta Komercbanka.

Trasta Komercbanka face parte dintr-o listă de bănci din Letonia care a participat la schema Landromatului rusesc.

Amintim că „Spălătoria rusească” sau „Laundromatul” este cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est. În perioada 2010-2014, organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari obținuți din afaceri murdare, prin acest sistem format din zeci de companii offshore și bănci, în care au fost utilizate credite false și interpuși. Procesul de spălare a banilor a fost „legalizat” de judecători din Republica Moldova, iar o dată „albite”, sumele au fost răspândite în întreaga Europă prin intermediul băncilor letone.

Cele 20 de miliarde de dolari au plecat prin sistemul financiar în 96 de țări. Lista include națiuni mari precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franța, China, dar și altele mai mici, precum Slovenia și Taiwan.

Procurorii din mai multe țări urmăresc proveniența și traseul banilor, iar la Chișinău – organele de anchetă susțin că cel puțin 13 milioane de dolari din „Laundromat” au revenit în Republica Moldova prin diverse companii offshore. 

În mai 2017, Procuratura Anticorupție spunea că pregătește demersuri către colegii de la FBI pentru a ajuta în identificarea beneficarilor finali în dosarul „Laundromat”. 

Presupusul arhitect al schemei este un omul de afaceri din Moldova, Veaceslav Platon, fost parlamentar și acționar Moldindconbank. Poliția ucraineană l-a arestat în 2016 și l-a extrădat autorităților din Republica Moldova. 

Acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul privind frauda de la Banca de Economii (BEM), iar apoi a primit încă 12 ani de închisoare în cel de-al doilea dosar deschis pe numele său pentru escrocherie. 

Vezi și:

Laundromatul pune în ALERTĂ și Marea Britanie! The Guardian: 17 bănci din UK implicate, iar milioanele spălate au fost cheltuite pe blănuri, diamante, case de lux

Iurie Sănduță: Autoritățle ruse nu au fost deschise să conlucreze în investigarea Laundromatului. Unde au investit banii funcționarii implicați în „Spălătoria rusească”

Circa 22 de milioane de dolari au intrat în conturile ShorHolding din companii folosite în spălătoria rusească

Știrea zilei: Scheme EXCLUSIVE privind „Spălătoria rusească”: Peste 70 de petroliști ruși, 800 de offshore-uri, 40 de bănci, 15 țări

Laundromatul, investigat de presa rusă: Noi nume din FSB, 76 de mii de tranzacții și harta țărilor unde au ajuns miliardele rusești

Reuters: Există bănuiala că în organizarea „Laundromatului rusesc” ar fi implicați colaboratori FSB

ULTIMA ORĂ! Coaliţia de guvernare, HĂRȚUITĂ politic în Federaţia Rusă. Autoritățile sunt îndemnate să evite deplasările în această țară până la elucidarea problemei

Oficialii moldoveni, SURPRINȘI de reacția Rusiei la nota expediată în care se menționa că mai mulți funcționari au fost hărțuiți politic (VIDEO)

 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.0000%
USD USD 17.2289 0.0000%
RUB RUB 0.2279 0.0000%
RON RON 4.2084 0.0000%
UAH UAH 0.6057 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile