Logo Realitatea.md

(VIDEO) Mai mulți bărbați din satul Terebna au decis să salveze vieți și bunuri fiind pompieri-voluntari! Află povestea unora dintre ei în cadrul campaniei „EI SUNT EROII”

07 Decembrie 2016, 20:09 // Societate

Sunt funcționari, oameni de afaceri sau șomeri, însă atunci când consătenii lor sunt în impas, iar casa le este cuprinsă de flăcări, îmbracă uniforma de pompier și sar în ajutor. 30 de bărbați din satul Terebna, raionul Edineț, au decis să salveze bunuri și vieți, fără a fi remunerați.

Embed:

Iurie Lungu este tată de băiat și un iscusit agricultor și apicultor. Bărbatul a fost primul care a acceptat să fie pompier voluntar în localitatea sa. Chiar dacă noua meserie merge mână în mână cu riscul, el crede că face un lucru nobil. 

„Este un serviciu nobil pentru salvarea persoanelor în primul rând, adică putem să intervenim în orice situație excepțională și toate sunt pentru salvarea și păstrarea bunurilor care le au cetățenii republicii. În primul rând, ne oferă o mândrie să putem să facem ceva pentru satul nostru natal, e ceva fără plată, se face de bună voie și ceva care în timpurile noastre, e ceva deosebit”, povestește pompierul Iurie Lungu.

Enriko Ţiţei este un alt locuitor al satului Terebna. El administrează magazine și cafenele din localitate. Însă a simțit că vrea să facă mai mult pentru consătenii săi, dar și pentru locuitorii din satele vecine. Astfel, s-a înrolat la stația de salvatori din localitate, acolo unde face voluntariat. 

„Îmi place riscul, îmi place să ajut lumea, îmi place să facem o schimbare în viață, să dăm și noi un exemplu la altă lume. Am avut patru ieșiri unde ne-am descurcat foarte bine. Nici vorbă, nu, suntem doar voluntari, nimic, nici nu se discută, care bani? Primesc plăcere în primul rând și cum am mai spus, îmi place să ajut lumea”, explică pompierul Enriko Țiței. 

Au învățat totul de la zero: ce este un incendiu, cum să se comporte într-o situație de risc și cum să-și păstreze calmul pentru a economisi minutele decisive. Și pentru că stația la care muncesc nu este una doar de pompier, ci și de salvatori, voluntarii au decis să învețe și din tainele paramedicale.

Dorin Marchitan nu are un loc de muncă și nici profesie, așa că a decis să asimileze meseria de salvator de oameni. 

„Este o oportunitate pentru mine ca să salvez vieți omenești într-un timp cât mai rapid și cât mai eficient. Știm că trebuie să intervenimin în cazuri de accidente rutiere, la fața locului trebuie să descarcerăm persoanele traumate cu mare grijă și să le transportăm cât mai rapid la spital. Este o mare responsabilitate pentru a salva viața omului, este o satisfacție personală”, spune paramedicul Dorin Marchitan.

Stația de salvatori de la Terebna are în dotare o autospecială de intervenție și o ambulanță. Pe lângă munca pe care o fac aici, voluntarii mai au grijă să prevină situațiile de risc din localitate. Dorința lor este ca satul de baștină să fie ocolit de foc și patimi. 

„Utilajul se verifică în toată dimineața, pompa care ne permite să stingem incendiul care poate să absoarbă singură apă. Mașina este echipată cu furtuni, distribuitor, cu țavă A, țavă B, care este foarte folosită la stingerea incendiului în lichidarea situațiilor excepționale”, explică pompierii. 

Primarul satului Terebna, Victor Vicol a fost și el pompier timp de mai mulți ani. Acesta spune cu dacă ar avea de ales între funcția de edil și cea de salvator, s-ar întoarce acolo unde este spirit de colectiv și prietenie adevărată. Astfel, primarul își găsește alinarea în echipa de salvatori din satul său.

„Clar lucru că aș alege serviciul de salvator, asta este mai aproape, deoarece poate eu nu am înțeles până la capăt ceea ce se desfășoară și se întreprind măsurile în cadrul administrației publice locale. Este o echipă de profesioniști care încă mai sunt undeva o parte a lor și cred că așa și o să fie pâna la sfârșit, asta este destinul și vocația noastră”, a menționat primarul Victor Vicol. 

Nu fiecare zi oferă șansa să salvezi viața cuiva, dar fiecare zi oferă ocazia să influențezi o viață. Este crezul celor 30 de bărbați de la Terebna, care indiferent de activitate, lipsa de timp și vremea de afară sunt gata în orice clipă să sară în ajutorul oamenilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6896 0.0417%
USD USD 16.9994 -0.0359%
RUB RUB 0.2578 0.9002%
RON RON 4.2249 0.2040%
UAH UAH 0.6082 -0.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile