Logo Realitatea.md

(VIDEO) Maia Sandu, avertizată de Procuratură: Ar putea răspunde penal pentru un denunț fals împotriva lui Vlad Plahotniuc

12 Octombrie 2017, 10:51 // Politica

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a fost informată, în această dimineață, de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) despre art. 263 din Codul Penal, care prevede răspunderea penală în cazul unui denunț fals. Autoritățile s-au referit la denunțul făcut de liderul PAS împotriva președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, privind uzurparea puterii de stat.

„Am fost chemată astăzi la Procuratura Generală pentru a fi informată despre prevederile unui articol din Codul Penal și anume răspunderea penală în cazul unui denunț fals. De asemenea, am fost invitată mâine la ședință în calitate de martor pentru cazul acestui denunț, împotriva lui Vladimir Plahotniuc. Noi interpretăm acest lucru ca o intenție de intimidare, sperând că voi putea renunța. Nu renunțăm, deoarece credem că este un caz de uzurparea puterii de stat. Este de datoria Procuraturii să verifice”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit avocatului acesteia, Nicolae Roșca, Procuratura a inițiat un proces penal pe faptele indicate în denunț. 

Reprezentanții Procuraturii au precizat că Maia Sandu a fost invitată astăzi la PCCOCS în legătură cu denunţul depus pe 21 septembrie 2017 împotriva preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc. 

„Invitarea la audieri este o măsură necesară, care se aplică în toate cazurile de acest gen în scopul bunei desfăşurări pe mai departe a măsurilor procedurale legale. De asemenea, motivaţia aducerii la cunoştinţa denunţătorului a prevederilor legate este o măsură obligatorie, nu opţională, impusă de rigorile art.263 alin.(7) din Codul de procedură penală, potrivit cărora: „persoanei care face denunţ sau plângere i se explică răspunderea pe care o poartă în caz dacă denunţul sau plângerea este intenţionat calomnios/oasă, fapt care se consemnează în procesul-verbal sau, după caz, în conţinutul denunţului sau al plângerii şi se confirmă prin semnătura persoanei care a făcut denunţul sau plângerea”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Totodată, autoritățile au menţionat că preşedintele PAS, Maia Sandu, nu a dorit să ofere astăzi procurorului detalii suplimentare privind fapta denunţată, optând pentru o noua audiere în cursul zilei de mâine. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5039 0.3539%
USD USD 17.3387 -0.1974%
RUB RUB 0.3011 -0.5943%
RON RON 4.4644 0.0829%
UAH UAH 0.6544 -0.2135%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile