Logo Realitatea.md

(VIDEO) Ministerul Economiei a prezentat în premieră Planul Național de Acțiuni de Facilitare a Comerțului

16 Iunie 2017, 12:30 // Economie

Ministerul Economiei a organizat astăzi o Conferința de lansare a Comitetului Național de Facilitare a Comerțului în cadrul căreia a fost prezentat proiectul Planului Național de Acțiuni de Facilitare a Comerțului.

Acordul OMC privind Facilitarea Comerțului a fost aprobat în cadrul Conferinței Ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului de la Bali, în decembrie 2013, Protocolului de amendare a Acordului de la Marrakech privind constituirea Organizației Mondiale a Comerțului și prevede asumarea unor angajamente cu caracter obligatoriu pentru toți membrii OMC privind accelerarea circulației, vămuirii și acordării liberului de vamă mărfurilor la traversarea frontierelor.

AFC oferă o oportunitate pentru Republica Moldova de a identifica asistența tehnică și alte resurse necesare pentru punerea în aplicare pe deplin a acestor prevederi.

Comitetului Național pentru Facilitarea Comerțului, crearea căruia reprezintă un angajament a țării urmare a semnării Acordului OMC privind Facilitarea Comerțului, are menirea să găsească soluții care să ajute Moldova să se integreze în sistemul global comercial.

Scopul final al activității Comitetului Național privind facilitarea Comerțului din cadrul Consiliului Economic este să ajute instituțiile responsabile de promovarea comerțului, Vama, Agențiile de control fitosanitar, cele de sănătate, de carantină și standardizare, să aibă o viziune comună pentru a implementa o reformă eficientă în domeniu.

Conferința de lansare a Comitetului CNFC a fost organizată de Ministerul Economiei și Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM, fiind prezidată de Viceprim–ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei. Totodată, la eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor internaționale, BM, USAID, BERD, delegați ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, Uniunii Europene, Ambasadelor acreditate în Republica Moldova, precum și reprezentați ai instituțiilor guvernamentale și naționale.

Proiect Planului Național de Acțiuni de Facilitare a Comerțului a fost elaborat în scopul implementării prevederilor Acordului de Facilitare a Comerțului în cadrul OMC, Protocolului Adițional 5 din cadrul CEFTA și recomandărilor raportului UNECE.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4554 0.0700%
USD USD 16.8437 0.4503%
RUB RUB 0.2630 -1.6455%
RON RON 4.1684 -0.0551%
UAH UAH 0.6370 -0.0628%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile