Logo Realitatea.md

(VIDEO) Noi detalii despre „dosarul MTID”! Ministrul Chirinciuc trebuia să primească „OTKAT” de 5%, iar șeful ASD - 1%

28 Aprilie 2017, 15:55 // Societate

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a prezentat astăzi noi detalii în cazul „dosarului MTID”, menționând că figurează trei capete de acuzare. Ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc trebuia să primească 5% din valoarea contractului, iar șeful interimar al Administrației de Stat a drumurilor - 1%. 

Primul capăt de acuzare se referă la acțiuni de corupere pasivă întreprinse de către factorii din cadrul MTID împreună cu alte persoane care desfășoară activitatea de antreprenoriat pentru a determina unii agenți economici să renunțe la contract de subantrepriză contra unor procente din valoarea contractului care urma a fi executat. În cazul ministurlui era vorba de 5%, iar în cazul șefului ASD - 1%.

Alt capăt de acuzare se referă la abuzul de serviciu în legătură cu construcția unui drum din raionul Ungheni către un agent ecoomic care era apropiat persoanei publice din cadrul MTID. 

Al 3-lea capăt de acuzare se referea la extragerea ilegală a resurselor minerale din localitățile Gherman, Blândești, comuna Pârlița din raionul Ungheni.

„În prezent, persoanelor care au fost reținute ieri li s-a înaintat acuzarea pentru complicitate în săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă, adică doar pe un capăt de acuzare, deoarece pe restul nu suntem gata pentru a înainta acuzarea, nu au fost administrate suficiente probe. Urmează a fi efectuate acțiuni de urmărire penală suplimentare care ar demonstra temeinicia înaintării sau punerii sub acuzație”, a spus Morari.

Șeful Procuraturii Anticorupție a menționat că în cadrul cauzei penale respective au fost efectuate un spectru larg de măsuri speciale de investigație și documentarea a durat o perioadă mai îndelungată.

„Am mers în acțiune acum deoarece s-a constatat, ca rezultat a percheziției de ieri, că tehnica specială care a fost instalată a fost sustrasă. De aceea Procuratura Anticorupție va iniția și al 4-lea capăt de acuzare pentru sustragerea tehnicii speciale de către persoane neautorizate”, a conchis Morari.

Realitatea.md amintește că ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman, și șefii a două companii de construcții au fost reținuți joi, 27 aprilie. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă până la 15 ani de închisoare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0000%
USD USD 17.4778 0.0000%
RUB RUB 0.2737 0.0000%
RON RON 4.0577 0.0000%
UAH UAH 0.7329 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile