Logo Realitatea.md

(VIDEO) Povestea unei eleve din Taraclia: La școală și în familie a vorbit doar în rusă, dar a ajuns să fie olimpică la limba română

20 Octombrie 2015, 18:23 // Societate

Și-a propus să devină medic, dar primul obstacol l-a întâlnit când și-a dat seama că nu cunoaște limba română. Acest lucru nu a făcut-o să renunțe la visul ei. În mai puțin de trei ani a reușit nu doar să învețe limba, dar chiar să fie medaliată la olimpiada de română. Și pentru că locul trei nu a fost de ajuns, fata muncește și mai mult pentru a obține primul loc la olimpiada din acest an. Vorbim de Irina Ruceva, de 17 ani, originară din Taraclia, oraș unde, potrivit recensământului de acum 10 ani, etnicii români constituie doar cinci la sută din total. La grădiniță, la școală și în familie a vorbit doar în rusă.

”Am spus ca aici în orașul nostru oamenii vorbesc limba bulgară și limba rusă, de aceea n-am posibilitate și e foarte rău și greu pentru mine. Viața mea este legată cu limba română, cu olimpiadele, căci eu am obținut locul patru la olimpiada republicană la limba și literatura română, dar anul trecut am obținut locul trei ș eu iubesc limba aceasta. Foarte mult îmi place”, a declarat Irina.

Totul s-a schimbat când și-a dat seama că vrea un viitor aici, acasă, iar atunci când va merge la o universitate de la Chișinău, să studieze medicina, româna va fi primul instrument, de care va avea nevoie. A aflat despre Asociația Națională a Trainerilor Europeni, unde alolingvii pot beneficia de cursuri de limbă române gratuit. 

”Am aflat despre cursurile acestea de la domana Evghenia Mandaji care ne-a povestit că există o posibilitate foarte bună pentru cei care vor să cunoască limba română și noi suntem minoritățile naționale și este foarte important pentru noi ca să știm această limbă”, a precizat eleva. 

Proiectul oferă posibilitate de studiere a limbii chiar și celor, care nu pot ajunge la cursuri, la distanță, accesând siteul www.invat.antem.org. Așa au început primele cursuri de română ale Irinei, acum câțiva ani. 

Acum, Irina studiază intens, pentru că și-a propus să participe și la olimpiada de română din acest an, unde vrea să-și depășească propriul record, de anul trecut.

Proiectul de predare a limbii române a fost fost fondat în 2005 și este finanțat de Înaltul Comisar de la Haga. Programul oferă posibilități tuturor funcționarilor publici să studieze limba română gratuit, dar și pentru doritorii alolingvi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 0.4078%
USD USD 17.0468 0.2547%
RUB RUB 0.2217 1.4645%
RON RON 4.1385 0.4685%
UAH UAH 0.6030 0.6006%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile