Logo Realitatea.md

(VIDEO) Primăria Chișinău va sesiza Procuratura privind calitatea asfaltării bd. Ștefan cel Mare și Sfânt

12 Iunie 2020, 17:40 // Auto

Calitatea executării lucrărilor de asfaltare pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt este una proastă. Cel puțin așa o califică primarul general al capitalei, Ion Ceban, în urma unui raport de expertiză făcut în perioada noiembrie 2019-martie 2020. IPN scrie că primarul va merge cu acest raport și la Procuratura Generală.

Potrivit edilului, compania care a fost selectată să facă lucrările de asfaltare a porțiunii de drum a început aceste lucrări cu întârziere. Expertiza confirmă că lucrările au fost realizate prost. Probleme există și pe bulevardul Ștefan cel Mare, și pe Constantin Negruzzi. Ion Ceban crede că Primăria a ratat cele șapte milioane de euro cât a costat acest proiect.

Expertiza a identificat multiple crăpături transversale și longitudinale, desprinderea masei de uzură. În stații s-a denivelat stratul de asfalt. Primarul consideră că acest lucru s-a întâmplat pentru că nu a fost aleasă corect rețeta de masă asfaltică. Nu a fost respectată proporția între conținutul de piatră spartă și conținutul de bitum. Ion Ceban consideră că acest lucru s-a făcut intenționat de către compania care a executat lucrările.

Edilul a precizat că responsabilă de această situație este și compania care a supravegheat lucrările (care nu este din Republica Moldova, dar are angajați locali), dar și conducerea de la acea etapă a Direcției transport public și căi de comunicație.

Primarul a mai spus că nu pot fi recuperate sursele de finanțare a contractului pentru că a fost depășit termenul de reacție. În anumite condiții, se poate miza doar pe garanția de 5% (275 de mii de euro). Acești bani pot fi cheltuiți pentru repararea făgașelor și a gurilor de captare fluvială.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile