Logo Realitatea.md

(VIDEO) Salvatorii au dat start verificării tuturor locașurilor de cult, pentru a preveni incendiile în Noaptea Învierii

22 Martie 2017, 23:00 // Societate

Pompierii au început verificarea tuturor locașurilor de cult, pentru a preveni incendiile în biserici în Noaptea Învierii. Lipsa instalațiilor de semnalizare sau instalarea suporturilor pentru lumânări în zonă de pericol sunt doar câteva dintre neregulile depistate de inspectori. Specialiștii au recomandări atât pentru preoți, cât și pentru creștinii care vor participa la Slujba Sfintelor Paști.

Embed:

Preoții sunt îndemnați să înlăture neregulile până în ajunul slujbei Învierii, atunci când inspectorii vor verifica repetat bisericile.

„Neregulile la lăcașurile de cult sunt necorespunderea echipamentului electric, necorespunderea căilor de acces și numărul lor, încăperile neprotejate cu instalație automată de semnalizare la incendiu, neverificarea echipamentului electric și numărul de mijloace primare”, a declarat Dorian Popov, specialist superior SPCSE.

Preoții spun că încearcă să respecte toate normele antiincendiare și le spun enoriașilor să fie prudenți.

„Noi avem instruire și în cadrul Mitropoliei, că numaidecât trebuie să avem plăcile acestea de ceramică ca suport pentru șfeșnice, lumânări. De asemenea, împreună cu lucrătorii de antiincendiu suntem informați și aprovizionăm buteliile acestea antiincendiu în fiecare an, să nu fie cu termenul de valabilitate depășit”, a menționat preotul Andrei Rusu.

„Mai avem încă vreo trei săptămâni și urmează să-i pregătim. Fiecare dintre ei care în timpul slujbei vor avea câte o lumânare în mână, îi vom instructa ca să fie foarte atenți și în raport cu semenii lor care sunt îmbrăcați în haine pufoase sau care ușor se pot aprinde, să ne străduim să fim atenți”, a adăugat preotul Sergiu Curnic.

Mai mult, pompierii au atenționat și despre pericolul, pe care îl reprezintă tradiționalele ruguri de Paști.

„Oamenii care vor fi prinși că dau foc acestor cauciucuri riscă să suporte amenzi de la zece la 30 de unități convenționale. Respectiv, ar fi bine ca oamenii să se abțină de la aceste activități, ca să păstrăm și natura, și, cel mai important, viața și sănătatea omului”, a informat Liliana Pușcașu.

În total, specialiștii urmează să inspecteze aproximativ 1500 de locașuri de cult din toate localitățile. Pentru a interveni rapid în caz de necesitate, în noaptea de Paști vor fi la datorie peste 500 de pompieri.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3233 -0.3363%
USD USD 17.4327 -0.4079%
RUB RUB 0.2734 -0.4007%
RON RON 4.0418 -0.4409%
UAH UAH 0.7227 -0.0830%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile