Logo Realitatea.md

(VIDEO) Saune mobile, panouri solare și softuri pentru case - toate pot fi găsite la expozițiile Moldenergy și Moldconstruct, inaugurate la Chișinău

22 Martie 2017, 21:38 // Societate
Softuri pentru case inteligente, saune mobile, panouri solare sau ochelari care te duc în orice colț al lumii! Pe toate le găsiți la expozițiile Moldenergy și Moldconstruct, inaugurate miercuri la Chișinău. La eveniment participă reprezentanți ai peste două sute de companii din Republica Moldova, România, Belarus, Germania, Rusia și Ucraina.
Embed:

Dacă ești în aceste zile la Moldexpo, atunci trebuie să intri în casa inteligentă. Datorită unui soft instalat în telefon sau tabletă, puteți printr-un click să stingeți sau să aprindeți lumină, să includeți televizorul, să trageți draperiile sau să închideți jaluzele.

„O puteți face din orice colț al lumii. De asemenea, vă puteţi crea scenarii personalizate. De exemplu scenariul eu plec de acasă, la activarea acestui scenariu, sistemul singur va deconecta toate luminile, va trece cazanul în regim de economisire , că deconecta toate prizele cu excepţia celor de serviciu şi chiar va dă casa la pază”.

Un alt element de atracție sunt ochelarii virtuali, care te duc în orice colț al lumii. Deși puțini îi cumpără, mulți se opresc să-i testeze.

„Interesant că învârtiţi capul şi vedeţi tot ce deasupra dumneavoastră. Vedeţi tot”.

Dacă prețurile pentru curentul electric vă par că sunt prea mari, atunci la Moldexpo găsiți o varietate de panouri solare. Specialiștii promit că vă puteți recupera investiția în cel mult 10 ani. Costul acestora îi cam sperie, însă, pe moldoveni.

”O instalație cu puterea de trei kW costă șase mii cinci sute de euro. Această capacitate este suficientă pentru o casă cu televizor, mașină de spălat, aparat de aer condiționat”.

Sauna mobilă este o altă noutate a expoziției. Cu o mie de euro cumpărați o saună rusească, pe care o puteți lua cu voi oriunde.

„Sauna mobilă cântărește 14 kg. Încape în două genți. O puteți lua la picnic, la râu... Unde doriți. Cortul se amenajează în cinci minute. Încălziți cuptorul. Astfel, în 15 minute aveți o saună în aer liber”.

Vizitatorii expoziției s-au arătat mulțumiți de cele văzute. Oamenii spun, însă, că noile tehnologii bat la buzunar.

„Mi-au plăcut bateriile solare, dar șapte mii de euro pentru o casă. Să consumi cinci kw. Când voi răscumpăra eu chestia asta, dar în linii generale e bine că este expoziția”.

„Am nevoie de niște chestiuni ca să fac un trotuar în gradină si le-am găsit . Acum mai văd ce mai este pentru că sunt lucruri interesante. Acolo la intrare sunt nişte boilere mari pentru încălzirea apei de la soare. Asta chiar m-a impresionat. Este o economie până la urmă”.

Expozițiile Moldenergy și Moldconstruct vor fi deschise până în ziua de 26 martie, de la ora 10.00 până la 18.00.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2892 -0.5742%
USD USD 17.4444 -0.5564%
RUB RUB 0.2726 -0.7645%
RON RON 4.0366 -0.6938%
UAH UAH 0.7220 -0.5510%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile