Logo Realitatea.md

(VIDEO) Un grup de experți în energetică, printre care și candidatul Victor Parlicov, cer organizarea repetată a concursului pentru funcția de director ANRE

17 Februarie 2017, 16:03 // Politica

Victor Parlicov, Sergiu Tofilat, dar și participanți la concursul de ocupare a funcției de director al Consiliului de Administrare ANRE, acuză Comisia Parlamentară buget, economie și finanțe de falsificarea rezultatelor concursului. Potrivit oficialilor, grila de evaluare a candidaţilor a rămas neschimbată, fiind preluată, practic în totalitate, din cea folosită la evaluarea candidaţilor la funcţia de Guvernator al BNM. Astfel, circa 30 de puncte din 100, incluse în grila de evaluare, ţineau de indicatori fie irelevanți pentru poziția de Director al Consiliului de Administraţie al ANRE, fie prea abstracți și subiectivi.

Totodată, aceștia susțin că nu este clar în ce mod membrii Comisiei au evaluat candidaţii la anumite capitole:

- Membrii Comisiei nu au adresat la niciunul dintre candidaţii subsemnaţi întrebări referitoare la domeniul macroeconomic (20 din 100 de puncte, conform formularului de evaluare aprobat de Comisie);

- La fel, nu sunt cunoscute criteriile obiective utilizate la evaluarea capacităţii candidaţilor de a exprima ideile în mod clar, respectând raţionamentul „cauză-efect”. În lipsa unor criterii obiective, evaluarea candidaţilor la acest capitol devine un exerciţiu pur subiectiv. Din această cauză, experții au propus excluderea acestui criteriu din grila de evaluare.

- Membrii Comisiei nu au adresat la niciunul din candidaţii subsemnaţi întrebări în limba engleză, la fel cum nu au fost solicitate nici răspunsuri în engleză din partea candidaţilor;

- La fel, datorită faptului că nu au fost făcute publice formularele de evaluare a candidaţilor de către fiecare din membrii comisiei de evaluare, au apărut dubii vizavi de corectitudinea calculării punctajelor pentru fiecare din candidaţi:

- Lipsește informația clară despre numărul exact de membri ai Comisiei, care au acordat puncte fiecăruia dintre candidaţi. Or, nu este corect că punctajul să fie calculat că suma totală dacă numărul membrilor comisiei care au acordat puncte diferă de la un candidat la altul;

- Trezeşte suspiciuni faptul că la audierea candidaţilor nu au participat toţi membrii Comisiei, deși, aparent, membrii absenţi au completat la fel tabelul de punctaj al candidaţilor, pe care nu i-au audiat;

Despre comisia care a organizat concursul, experții spun că aceștia nu au reușit să se asigure că membrii acesteia deţin calificarea necesară și suficientă în domeniu pentru a putea aprecia în mod obiectiv cunoșţintele candidaţilor care au participat la concurs.

Cu regret, doar o mica parte din propunerile inaintate au fost luate in considerate de Comisie, dar intr- un mod mai degraba formal și trunchiat, și anume.

În concluzie, grupul de experți au înaintat mai multe solicitări:

- Publicarea înregistrărilor procesului de intervievare a tuturor candidaţilor, precum stenogramele audierii tuturor candidaţilor care au fost evaluaţi de Comisie.

- Prezentarea listei integrale a membrilor Comisiei de selectare care au participa la audierea fiecăruia dintre Candidați.

- Publicarea formularelor de evaluare pentru toţi candidații, completate de către fiecare dintre membrii Comisiei

Potrivit acestora, dacă Comisia refuză publicarea informaţiei respective, va fi solicitată informație în scris privind motivul refuzului. „Precizăm că funcţia de Director al Consiliului de Administrate al ANRE este o funcţie de demnitate publică, respectiv informaţia care permite aprecierea competentelor candidaţilor trebuie adusă la cunoștință publicului larg”.

Realitatea.md l-a contacta în repetate rânduri pe președintele Comisiei economie, buget și finanţe, însă acesta a fost de negăsit.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5276 0.0415%
USD USD 16.9232 0.2417%
RUB RUB 0.2654 -0.0377%
RON RON 4.1812 -0.0167%
UAH UAH 0.6438 1.0199%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile