Logo Realitatea.md

(VIDEO) Vânzătorii îngheață la tarabe! Comercianții din piețe susțin că vânzările au scăzut mult în ultimul timp

10 Ianuarie 2017, 19:45 // Societate

Vremea geroasă îi pune la grea încercare pe comercianții din piețele capitalei! Pe lângă faptul că stau ore bune în frig, nu au nici un câștig pe măsură, din cauza lipsei cumpărătorilor. Rezistă la temperaturile scăzute doar cu băuturi fierbinți și îmbrăcăminte pe măsură.

Embed:

Chiar dacă în termometre mercurul a coborât până la minus 9 grade, comercianții din Piața centrală a capitalei au ieșit la muncă. Speră că astăzi va fi o zi mai bună, deoarece vânzările au scăzut foarte mult în ultimul timp. După ore bune state la tarabe, buzunarele continuă să rămână goale. 

„Ei, nu mi-i frig...mi-e frig, dar ce sa facem? Avem marfă și trebuie s-o vindem. Ceapa nu îngheață chiar așa repede, o mai învelim, o mai păstram, clar, nu dăm înghețată la om. Dar ce să facem dacă nu avem cu ce trăi, trebuie să plătim serviciile comunale, cu ce sa plătim comunalele? Cu ce să trăim dacă nu avem? Clar ca de nevoie ieșim!”, spune o vânzătoare. 

„- Am înghețat, ieri încă mai tare a fost frig. Noi ne străduim să nu punem multe pe vitrină, dar punem câte oleacă și nu le prinde corjița. Dacă le aducem aici pe loc le învelim cu pleduri multe și cu peliculă, ca să nu înghețe.

- În fiecare an, în perioada aceasta oamenii nu ies la muncă?

- Ies , dar nu toți, cei care rezistă la frig, se îmbracă bine”, explică altă vânzătoare. 

„Dacă îi frig și îngheață marfa, prunele nu îngheață, dar restul îngheață totul. Cum poate să stea oamenii dacă îngheață marfa? Clar lucru că este pierdere de bani dacă nu merg vânzările, și nu-i nimeni, nici lume, nu că noi cu marfa”, menționează alt vânzător. 

Un ceai fierbinte, mișcarea sau o pătură, astea sunt soluțiile la care recurg comercianții pentru a se încălzi. Mai mult, vânzătorii care nu și-au asigurat loc de comerț în piață, vând pe marginea străzii în bătaia vântului. Aceștia mărturisesc că situația din țară i-a adus la sapă de lemn. 

„Eu m-am îmbrăcat bine și suntem motivați cu ceea ca avem copii de hrănit. Iată beau o cafea, mă încălzesc. Am 4 copii de hrănit, situația în țară îi critică. Oamenii sunt nevoiți să-și câștige bucățica de pâine muncind din greu”, spune vânzătorul. 

„Am ieșit la muncă pentru că asta-i producție care nu poate să stea s-o asteptăm să se înăcrească. Cumpărătorii vin și noi repede o să ne eliberăm și o să plecăm acasă, la cald. Până când încă nu-s înghețate, o să vedem deam de-acum încolo”, precizează altă vânzătoare.

„În piață nu-s locuri, aici pe stradă ne alungă. Iată peirdem sănătatea, pierdem, înghețăm de frig, ce să facem. Iată de comunale ne facem, câte o copeică, plătim comunale, dăm la copii la școală”, spune o comerciantă. 

Meteorologii au emis pentru următoarele zile Cod Galben de ninsori puternice. Avertizarea este valabilă pentru centrul, sudul şi câteva raioane din nordul ţării. În Capitală, ziua se vor înregistra până la minus şase grade Celsius, iar noaptea, temperaturile vor coborî până la minus 11 grade Celsius.

Citeste tot despre: comercianți, ger, îngheață, ninsori, Vânzări
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5276 0.0415%
USD USD 16.9232 0.2417%
RUB RUB 0.2654 -0.0377%
RON RON 4.1812 -0.0167%
UAH UAH 0.6438 1.0199%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile