Logo Realitatea.md

15 persoane cu dizabilități locomotorii au primit în dar câte un scaun rulant din partea Ambasadei Cehiei (VIDEO)

13 Octombrie 2016, 18:46 // Societate

Vor începe o viață nouă. 15 persoane cu nevoi speciale au primit cadou câte un scaun rulant, donate de Ambasada Republicii Cehe la Chișinău. Proiectul a fost implementat de Asociația Obștească ”HOMECARE”, iar costul acestuia este de 357 de mii de lei.

Embed:

„Proiectul pe care l-am lansat astăzi este o necesitate pentru personele cu deficiențe locomotorii. Astăzi, vom transmite 15 scaune rulante și alte accesorii care pot să le facă viața mai activă și ușoară”, a declarat Zdenek Krejci, ambasadorul Cehiei în Republica Moldova. 

Valentina este una dintre beneficiarele proiectului. Acum trei ani a fost victima unui accident rutier, iar de atunci scaunul rulant este cel care o ajută să-și realizeze visurile: „Înainte aveam acasă, alt scaun cu rotile, dar cu câteva zile în urmă mi s-a deteriorat și acesta a fost un suport binevenit pentru mine la momentul dat, findcă nu am destule surse de finanțare ca să procuror așa ceva. Eu lucram cofetar, dar după accident, am început să încerc acasă și am văzut că mi-a ieșit din câte ceva, am început să fac torturi la comandă”, a spus Valentina.

Pe lângă scaunele rulante, în lotul cu donații venit din Cehia au mai fost incluse zece vicee portative, 20 de cârje și 10 premărgătoare. Acestea vor ajunge la persoanele cu nevoi speciale din opt raioane ale țării: „Acest tip de echipament le aduce practic nu doar un beneficiu, dar le aduce bucurie și le aduce o speranță în viitor, deoarece în măsura patologiei care o au, comunicarea lor este limitată la pereții camerei în care locuiesc”, a spus Tamara Adașan, directoarea ”HOMECARE”

Reprezentanții ministerelor de resort confirmă că țara noastră are nevoie de astfel de donații, care sunt primite cu toată deschiderea de autorități.

„Deseori întâlnidu-mă în practica mea cu astfel de beneficiari, ei au nevoie de o asistentă poate mai mult psiho-emoțională, o asistentă socială și nu în utimul rând, una medicală pentru că atunci când apare o problema de sănătate, astfel de pacienți oricum ajung în spitale, la medicul de familie, iar zi de zi, viața lor este mai puțin dechisă”, a spus Liliana Iașan, viceministra Sănătății.

”Starea sau calitatea drumurilor, obstacolele pe care le întâmpinî în deplasare persoanele cu dezabilități, necesitatea substituirii sau înlocuirii sau reparării acestor scaune rulante este foarte frecventă și de aceea noi susținem aceste proiecte sociale”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, viceministra Protecției sociale și a Familiei.

Proiectul, implementat de Asociația Obștească ”HOMECARE”, are o durată de șase luni.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2242 0.1515%
USD USD 17.4569 0.0275%
RUB RUB 0.2319 -1.9036%
RON RON 4.3540 0.1472%
UAH UAH 0.6202 0.5675%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile