Logo Realitatea.md

17 mii de oameni din raionul Hâncești vor avea apă de calitate: Guvernul alocă bani pentru continuarea construcției sistemului de apeduct

10 Iulie 2018, 14:27 // Economie

Circa 26 de milioane de lei din Fondul Ecologic Național vor fi alocate pentru continuarea construcției sistemului de apeduct în 11 localități ale raionului Hâncești. Decizia de a aloca banii a fost luată în cadrul ședinței Consiliului de Administrare a Fondului Ecologic Național, anunță Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

Foto simbol

După construcția apeductului, circa 17  mii de locuitori vor avea oportunitatea de a se conecta la apă de calitate.

”A fost luată decizia de a aloca bani din resursele Fondului Ecologic Național, după ce Agenția Apele Moldovei a depus un demers prin care solicita finanțarea următoarei etape a proiectului ”Complexul de asigurare cu apă potabilă a satelor din raionul Hâncești (localitățile din lunca râului Prut”). Proiect ce va oferi oportunitatea de a conecta la rețeaua de apeduct locuitorii din satele: Cotul Morii, Nemțeni, Obileni, Cățeleni, Ivanovca, Sărăteni, Leușeni, Onești, Strâmbeni, Costești și Bujor. Cei 26 de mln de lei sunt necesari pentru realizarea etapei a patra a proiectului”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, în debutul ședinței. 

Totodată, ministrul a precizat că proiectul este implementat de Agenția Apele Moldovei, instituție ce va asigura monitorizarea lucrărilor de construcție, respectarea termenilor de realizare a proiectului, inclusiv asigurarea calității lucrărilor efectuate.

În ședință, reprezentanții Agenției Apele Moldovei au prezentat argumentele privind necesitatea continuării proiectului și au dat asigurări că lucrările vor fi finalizate la sfârșitul lunii octombrie a anului curent.

În acest context, Vitalie Fărîmă, șef al Serviciului fonduri de dezvoltare din cadrul ministerului a precizat că: ”Din suma alocată din Fondul Ecologic Național vor fi procurate și montate Stația de pompare și Stația de tratare a  apei din râul Prut, precum și utilajul tehnologic necesar pentru aducțiunea apei în localitățile nominalizate”.

Subiectul a fost discutat și la ședința săptămânată a Partidului Democrat din Moldova (PDM). Vicepreședintele formațiunii, Vladimir Cebotari a declarat că urmează a fi aprobată o strategie de aprovizionare cu apă și modernizare a infrastructurii de canalizare în toată Republica Moldova pe termen lung. 

”Este una dintre probleme care apare în topul solicitărilor din partea populației. Este acută în foarte multe raioane. În unele sate, cum este Cotul Morii, raionul Hâncești, oamenii primesc zilnic apă cu cisterne. Unii dintre colegi au comunicat despre problemă într-un sat, la Șoldănești, unde oamenii plătesc 5 lei pentru o căldare de apă . Este o problemă foarte importantă pentru oameni și ea trebuie rezolvată”, a spus Cebotari.

Vicepreședintele PDM a precizat că, la moment sunt în derulare multe proiecte legate de construcția apeductelor, care însă sunt fragmentate și pe multe dintre ele nu există o finalitate. În acest sens, urmează să fie făcută o evaluare detaliată a situației, pentru a se înțelege care sunt progresele și necesitățile. 

”Vom elabora un plan calendaristic, cu pașii necesari, astfel ca în 3-5 ani să soluționăm integral problema apei. Va fi program multianual, la fel ca și ”Drumuri bune pentru Moldova”, a adăugat Vlad Cebotari.

Amintim că proiectul de construcție a sistemului de apeduct în localitățile din lunca râului Prut a fost inițiat în anul 2014, costul  total al acestuia fiind de circa 72 milioane de lei. Până în prezent, au fost efectuate și finanțate lucrări în valoare totală de 22,6 mln lei, iar restul sumei va fi alocată după finalizarea etapei curente a proiectului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 -0.4999%
USD USD 17.1322 0.0041%
RUB RUB 0.2559 -1.8788%
RON RON 4.0703 -0.4963%
UAH UAH 0.6291 -0.4904%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile