Logo Realitatea.md

98 de mame și-au dezvăluit istoriile cutremurătoare despre abuzurile din spitale și deja de 2 luni tot așteaptă o reacție: „Vrem să ne adunăm și să discutăm” (DOC)

20 Martie 2018, 09:42 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

„Am trecut prin iad și scriu cu lacrimi în ochi... Prima sarcină am monitorizat-o la medicii din Anglia și totul a fost bine. La a doua sarcină eram în Republica Moldova, unde am întâlnit des o atitudine negativă din partea unor medici... La naștere mi s-a rupt osul pubian stâng, fractura articulațiilor sacroliace. Personalul medical s-a comportat urât...  Nu-ni ragi, când te-ai f**ut nu ai zgherat, da amu ni-o fași aișea pi prințăsa?”, așa încep doar câteva din istoriile celor 98 de femei care, acum mai bine de două luni, au semnat o Declarație comună privind abuzurile pe care le-au întâlnit în sistemul medical din Moldova.

Experiențele trăite sunt de-a dreptul cutremurătoare, iar declarația a avut scopul să atragă atenția autorităților asupra unor probleme grave cu care se confruntă mamele.

Foto simbol

Semnatarele s-au adresat prim-ministrului Pavel Filip, Ministerului Sănătății, Centrului Național Anticorupție, Oficiului Avocatului Poporului, personalului medical, instituțiilor mass-media și organizațiilor neguvernamentale de profil, instituțiilor diplomatice cu sediul la Chișinău și publicului larg, dar... exact după două luni - pe data de 12 martie - au fost nevoite să se adreseze repetat Guvernului Republicii Moldova.

Toate semnatarele, în primul rând, au așteptat o reacție de la domnul Filip, dar nu o ignorare totală și eschivarea de la răspuns. Domnul Filip este șeful Executivului, iar în situația creată trebuia să intervină de urgență, să dea indicațiile cuvenite și să monitorizeze situația. Regretabil este că mai multe femei raportează probleme grave din sistemul medical perinatal, iar șeful Executivului ignoră și pasează responsabilitățile sale.

Am avut o experiență frumoasă de a lucra cu premierul la unele proiecte de legi în domeniul egalității de gen, în care dumnealui a manifestat deschidere și cooperare. Nu m-am așteptat ca toate aceste femei să fie ignorate. O declarație publică, un mesaj, orice reacție avea să însemne foarte mult. Nu înțeleg de ce autoritățile încearcă să prefacă totul într-un război dintre medici și pacienți. Ambele părți ar trebui să înțeleagă că avem un scop comun - îmbunătățirea sistemului medical și ar trebui împreună să luptăm pentru acest lucru și nu între noi”, a punctat coautoarea petiției, Alina Andronache.

Solicitată de Realitatea.md, Stela Nistor, consilier principal de stat al prim-ministrului, a declarat că Guvernul, de fapt, a reacționat la această Declarație. La prima scrisoare, Guvernul a reacționat. La indicația prim-ministrului Pavel Filip, Ministerul Sănătății, inclusiv și Cancelaria de Stat, au expus măsurile care urmează să fie întreprinse pentru ca în viitor să fie prevenite și să nu se mai întâmple asemenea cazuri. Suntem la curent și cu apelul repetat. Acum, se elaborează un răspuns și pentru acesta. Colegii lucrează”, a punctat aceasta.

Într-adevăr, Alina Andronache spune că a venit un răspuns. Primul și unicul email  pe care l-am primit de la Cancelaria de Stat a fost pe data de 13 martie. Am primit un email prin care mi se comunica că, pe 18 ianuarie, domnul Filip a redirecționat petiția depusă de noi către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar Ministerul mi-a expediat un răspuns pe data de 23.01.2018. Conform legii petiționării: Dacă petiţia ţine de competenţa altui organ, originalul petiţiei se expediază acestui organ în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării petiţiei, fapt despre care este informat petiţionarul.

Asta din păcate nu s-a îmtâmplat, iar în răspunsul ministerului nu era indicat acest lucru. Tot pe 13 martie, am primit mai multe emailuri cu același text și document atașat de la petitii@gov.md care solicitau insistent să confirm că am primit un răspuns. Răspunsul și documentul atașat era identic cu răspunsul expediat de Cancelarie. În acest email nu am primit un răspuns referitor la ședința deschisă pe care o solicităm. În documentul expediat este indicata data remiterii 26 februarie, iar acest lucru deja depășește termenul de 30 de zile”, a explicat aceasta pentru Realitatea.md.

(Click pentru a mări imaginea)

„Alt aspect, petiția lansată de noi avea solicitări clare pentru fiecare persoană/instituție vizată. Respectiv, răspunsurile trebuiau să fie pe puncte așa cum s-a solicitat. Am cerut să fie inițiat un control și să fie prezentat un raport pentru a vedea care este situația reală în țară. Ce am primit (din a doua încercare) e mai degrabă o reacție, dar nu un răspuns. Îmi pare rău că nu se dorește o colaborare”, a adăugat Alina Andronache.

Astăzi, sistemul medical nu asigură condiții decente de muncă cadrelor medicale și nici respectarea tuturor drepturilor pacienților. Mai mult, nu există o legislaţie specifică în acest domeniu, care să stabilească și să reglementeze răspunderea civilă a instituțiilor medicale sau a medicilor și asistenților medicali, aceasta deși recomandările internaționale au fost de a introduce în legislație termenul de „malpraxis” (def.: tratament incorect sau neglijent aplicat de un medic unui pacient, care îi produce acestuia prejudicii de orice natură, în relație cu gradul de afectare a capacității fizice și psihice).

„Scopul nostru este să sensibilizăm despre problemele cu care se confruntă de ani buni femeile din Republica Moldova. Să îmbunătățim calitatea serviciilor acordate, dar și respectarea drepturilor pacienților. Ne dorim schimbări. Pentru a avea o viziune clară ce se întâmplă în acest domeniu, ar trebui să ne adunăm la o masă și să discutăm toate problemele și să găsim soluții.  Sper să fim auzite, în caz că ne se va refuza acest lucru ne vom adresa partenerilor de dezvoltare. Vom discuta cu semnatarele și vom stabili ce vom întreprinde ulterior. Suntem hotărâte să luptăm pentru drepturile noastre”, a mai punctat Alina Andronache.

Acum, semnatarele sunt în așteptarea celui de-al doilea răspuns de la Guvern, dar de menționat este faptul că prima instituție care a reacționat prompt la Declarație a fost Centrul Național Anticorupție. 

(Click pentru a mări imaginea)

Realitatea.md amintește că discuțiile despre lacunele din sistemul medical au luat turații în spațiul public după ce Ecaterina I. - o tânără de 19 ani - a relatat pe o rețea de socializare despre cum a ajuns să nască singură în veceul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.

A strigat după ajutor, dar a fost ignorată. În prezent, ea este asistată gratuit de către avocații unei organizații neguvernamentale de profil.

CITEȘTE ȘI:

TULBURĂTOR! Experiența unei femei care a născut singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului din Chișinău

Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă în cazul femeii care și-a născut copilul mort într-o toaletă la Institutul Mamei și Copilului

Cazul tinerei care a avortat în toaleta de la Institutul Mamei și Copilului, în vizorul oamenilor legii

Șeful Secției Ginecologie a Institutului Mamei și Copilului și moașa principală au fost suspendați din funcție, iar directorul avertizat (VIDEO)

LIVE! Ecaterina I., mama care a cutremurat sistemul medical din Moldova, la emisiunea „PUR ŞI SIMPLU”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5908 0.2133%
USD USD 17.2507 0.2132%
RUB RUB 0.2683 0.1493%
RON RON 4.1148 0.0365%
UAH UAH 0.6350 0.0788%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile