Logo Realitatea.md

A fost bătut de polițiști pentru a recunoaște o infracțiune pe care nu a comis-o! Cazul unui moldovean nevinovat

12 Octombrie 2017, 23:25 // Societate

A fost obligat să recunoască o infracțiune pe care nu a săvârșit-o, iar bătăile și represiunile psihice la care a fost supus au „costat” 120.000 de lei! Este vorba despre cazul unui moldovean, care s-a luptat cu justiția din Republica Moldova, pentru a-și apăra drepturile și a-și primi prejudiciile morale în urma acțiunilor ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti, scrie Bani.md.

Foto simbol: Flickr

În anul 2003, bărbatul a fost reținut de către autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului, în legătură cu solicitările de arest efectuate de reprezentanţii poliţiei din or.Chişinău, însă în final a fost eliberat. În acel moment a aflat că fotografia sa împreună cu toate datele personale au fost prezentate în programul informativ Mesager, la rubrica persoanelor anunţate în căutare, deși nu era vinovat.

Un an mai târziu, bărbatul a fost reținut din nou și transportat la Comisariatul de Poliție al sectorului Botanica. Aici, bărbatul a fost torturat, bătut și supus agresiunilor psihice pentru a recunoaște patru cazuri de furt de automobile. Ulterior, a fost transportat la izolatorul de detenţie preventivă, unde la fel a fost supus bătăii şi presiunii psihice.

Bărbatul declară că era transportat ziua la comisariat, unde era forțat să recunoască furturile de automobil, iar seara era adus în izolator. Într-un final, a acceptat cererea polițiștilor de a recunoaște infracțiunea, după care a fost eliberat, dar cu obligația de a nu părăsi localitatea.

Acesta spune că în 2006, 2009 şi 2013 Procuratura sect.Buiucani a prelungit termenul controlului judiciar, iar în 2014 a fost emisă ordonanţa de scoatere a sa de sub urmărire penală pe toate capetele de învinuire. Astfel, oamenii legii au constatat că infracțiunea nu a fost săvârșită de el.

Totodată, învinuirea în cauza penală i-a fost înaintată contrar legii şi a fost atras la răspundere penală ilegal. Din această cauză, moldoveanu a decis să dea în judecată Ministerul Justiției, intervenient accesoriu Procuratura Generală.

În instanța de judecată, acesta a cerut achitarea unui prejudiciu moral din bugetul de stat în sumă de 500.000 de lei. Judecătoria Buiucani i-a admis parțial cererea de chemare în judecată și a decis încasarea în beneficiul bărbatului a sumei de 25.000 de lei.

Curtea de Apel Chișinău, însă, a decis achitarea unui prejudiciu de 120.000 de lei, decizia fiind menținută și de Curtea Supremă de Justiție - ultima instanță națională.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7904 -0.0111%
USD USD 16.8264 0.0053%
RUB RUB 0.2562 1.5055%
RON RON 4.2465 -0.0447%
UAH UAH 0.5995 -0.0167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile