Logo Realitatea.md

A fost constituit un nou grup de iniţiativă privind organizarea referendumului împotriva sistemului mixt. S-au înscris peste 790 de persoane

12 Februarie 2018, 09:37 // Politica

Ieri a fost constituit un nou grup de iniţiativă pentru organizarea referendumului privind anularea sistemului electoral mixt. În cadrul adunării de constituire a grupului de iniţiativă a fost aleasă şi noua conducere a echipei. Asta după ce grupul constituit în cadrul adunării din 17 decembrie 2017 nu a fost înregistrat de către Comisia Electorală Centrală (CEC).

În grupul de inițiativă s-au înscris peste 790 de persoane din cei peste 800 de cetățeni cu drept de vot participanți în cadrul adunării generale. 

Activitatea grupului de inițiativă va fi coordonată de către un Birou Executiv, al cărui președinte rămâne a fi Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme (CPR). Vicepreședintă a Biroului este Stela Oțică, expert al Institutului de Politici Publice, iar secretar general, Valeriu Pașa, expert „WatchDog”.

„Trebuie să ne întoarcem unicul instrument pe care l-am avut pe parcursul deceniilor de a-i pune la respect pe politicienii care au uitat cine este sursa puterii în acest stat. Ne întoarcem dreptul la alegeri libere şi corecte. Acesta este unicul nostru instrument pe care l-am avut şi ni l-au furat. Dacă nu reuşim să facem asta, ne va fi foarte greu”, a declarat Ştefan Gligor.

De menționat că actele de înregistrare a grupului de inițiativă urmează să fie depuse la CEC, pentru a începe colectarea semnăturilor, iar în cazul în care CEC va înregistra grupul de inițiativă, acesta va trebui să colecteze, în termen de 2-3 luni, cel puțin 200 de mii de semnături.

Realitatea.md amintește că pe 12 ianuarie curent, CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind anularea sistemului de vot mixt. 

La finele anului trecut, un grup de reprezentanți ai societății civile a anunțat că va iniția un referendum republican în vederea anulării sistemului electoral mixt. Potrivit lor, această inițiativă este una cetățenească, neafiliată politic și urmărește scopul de a anula modificările la Codul electoral adoptate în Parlament. Mai târziu și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) au susținut ideea de a organiza referendum.

Președintele CEC, despre grupul de inițiativă anti-mixt și neglijența juridică în materie electorală: Prezintă pericol pentru statul de drept

Dodon a comentat în premieră inițiativa de organizare a unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt (VIDEO)

PD-ul consideră populistă inițiativa de a desfășura referendum împotriva votului mixt: „Moldova nu are dorința să cheltuie 60 de milioane din buget” (VIDEO)

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile