Logo Realitatea.md

A fost dat startul „Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală”. Un caz de salvare a minorilor de la înec a fost simulat în cadrul evenimentului (FOTO/VIDEO)

08 Iunie 2018, 20:56 // Societate

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat startul „Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală”. Activitatea a avut loc la stația de salvare de pe lacul Valea Morilor din municipiul Chișinău. 

Foto: dse.md

Pe parcursul evenimentului a fost simulat un caz de înec în grup cu trei copii minori lăsați fără supraveghere măturilor într-o barcă în mijlocul lacului.

Salvatorii au demonstrat acțiunile de salvarea persoanelor care dau semn că se îneacă, iar  agajații SMURD au explicat manevrele de acordare a primului ajutor sinistraților. Evenementul a fost lansat de către șeful IGSU al MAI general–maior Mihail Harabagiu, care a subliniat importanța prevenirii înecurilor. Mai mult oficialul a menționat necesitatea imlicării autorităților publice locale și centrale, dar și gestionării bazinelor acvatice în preîntîmpinarea și restricționarea persoanelor care aleg scăldatul în locuri neamenajate.

Șeful IGSU a indicat că potrivit instituției în ultimele 16 ani, 3471 de persoane dintre care 571 de copii și-au pierdut viață în bazinele acvatice din țară. Numai în ultimile 4 săptămîini s-au înregestrat 4 cazuri de înec cu implicarea minorilor. Scopul Campaniei de prevenire este de a micșora numărul înecurilor prin preîntămpinarea oamenilor despre riscul scăldatului în locuri neamenajate, nedotate cu stații de salvare, pe timp de noapte. Totodată consumul băuturilor alcoolice favorizează accidentările în apă și situațiile tragice.

Șeful IGSU a specificat necesitatea monitorizării minorilor, și supravegherea acestora în timpul scăldatului de către maturi. Potrivit IGSU în Republica Moldova sînt peste 4.200 de bazine acvatice, dintre care 3.800 aparțin autorităților publice locale, restul fiind în gestiunea altor autorități. Campania de prevenire a înecurilor va continua pe tot parcursul perioadei estivale. Acțiuni similare vor fi organizate în preajma mai multor bazine acvatice din nordul, sudul și centrul țării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7033 0.1113%
USD USD 16.9892 -0.0959%
RUB RUB 0.2588 1.2916%
RON RON 4.2217 0.1281%
UAH UAH 0.6076 -0.1151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile