Logo Realitatea.md

A numărat banii obținuți ilegal, până când CNA a bătut la ușă! Vezi ce schemă a pus la cale un șef de la ANSA

06 Septembrie 2017, 14:16 // Societate

Şeful Postului control fitosanitar Leușeni al Agenţiei naţionale pentru siguranţa alimentelor (ANSA) a fost reţinut, în această dimineaţă, de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Acesta este bănuit de abuz în serviciu şi corupere pasivă, exprimate prin perceperea sistematică de mijloace financiare de la diferiţi agenţi economici.

Procurorii și ofițerii anticorupție, în „vizită” la postul de control sanitar-veterinar Leuşeni! Șeful acestuia, REȚINUT

Alături de acesta mai fost reţinut şi reprezentantul unui agent economic, care este suspectat de corupere activă.

Foto simbol: Litairian

Potrivit materialelor cauzei penale, şeful Postului control fitosanitar Leușeni, folosind situația de serviciu, ar fi dat indicații ilicite medicilor veterinari şi fitosanitari din subordine, ordonându-le să creeze impedimente neîntemeiate agenților economici care importă în Republica Moldova produse alimentare, cu scopul de a-i determina pe aceştia să-i solicite ajutorul personal. Ulterior, după ce discuta cu agenţii economici, funcţionarul îi condiţiona să-i achite diferite sume de bani pentru a soluţiona problema. 

În procesul investigării cazului, s-a constatat că şeful postului control fitosanitar primea regulat diferite sume de bani pentru fiecare partidă de produse alimentare importate pe parcursul săptămânii prin postul vamal Leuşeni, dar şi prin posturi vamale Tudora şi Criva.

Astfel, în privinţa funcţionarului a fost pornită o urmărire penală pentru corupere activă, fiind acumulate probe privind perceperea sistematică a unor plăţi de la un şir de agenți economici. Acestea ar fi fost achitate sub formă de „salariu” sau „taxă de protecţie”, cadouri preţioase etc.

De asemenea, în privinţa funcţionarului menţionat se documentează şi componenţa de înfracţiune prevăzută de art.3302 alin.(1) Cod penal - îmbogăţirea ilicită.

În prezent, şeful postului control fitosanitar este reţinut pentru 72 de ore şi se află în custodia CNA. Tot astăzi, a fost reţinut şi unul dintre reprezentanţii agentului economic care achita regulat mită. Ultimul este cercetat pentru corupere activă. Cazul se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Citește și:

Au trecut acum două luni la „casă nouă”, dar deja au călcat pe bec! Reacția șefiei la perchezițiile de la postul de control sanitar Leuşeni al ANSA

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4820 0.0000%
USD USD 16.6691 0.0000%
RUB RUB 0.2936 0.0000%
RON RON 4.4005 0.0000%
UAH UAH 0.6156 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile