Logo Realitatea.md

A treia zi de Paști, la muzeu. Cea mai veche Biserică de Lemn - gazda unor obiecte de cult speciale (Reportaj VIDEO)

18 Aprilie 2017, 20:20 // Actualitate

Cea mai veche biserică din lemn din Chișinău a găzduit marți Sărbătoarea ”A treia zi de Paști”. În Săptămâna luminată, acolo s-a deschis o expoziție a obiectelor de cult, făcute de artizani, și s-a dat un spectacol muzical, susținut de artiști veniți din diferite localități. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național de Etnografie, în parteneriat cu Ministerul Culturii. 

Embed:

Ansamblul ”De pe lângă casă” din Ruseștii-Noi vine des la astfel de sărbători. Conducătorul lui artistic, Pavel Balaur, spune că a devenit o tradiție ca în a treia zi de Paști să bucure oamenii cu cântece pascale. Voia bună și căldura sufletească sunt primele mesaje care vrea să le transmită. 

„Sunt niște sărbători binevenite, plăcute omului. Suntem în a treia zi de Paști, însă oricum este o zi de voie bună. Transmitem un mesaj de voie bună, de sănătate, de înțelepciune tuturor. Să fie mai buni, să fie mai iubitori unul față de altul”, a povestit Pavel Balaur, conducător artistic, pentru Realitatea TV.

Potrivit viceministrului Culturii, Gheorghe Postică, Biserica din Lemn din sectorul Botanica completează armonios spațiul culturii tradiționale. 

„Sărbătorile de Paști se află în strânsă legătură cu tradițiile noastre vechi, tradiții care erau respectate de țărani, de oamenii satului. Noi dorim ca acest spațiu să fie unul al culturii tradiționale. În acest context, este binevenit ca în a treia zi de Paști, aici, să organizăm activități care consemnează această mare sărbătoare creștină”, a menționat Gheorghe Postică, viceministrul Culturii.

„Cunoaștem că în sate, în a treia zi, creștinii noștri se adunau în piețele din jurul sfintelor biserici și organizau manifestări culturale. Organizau acele iarmaroace și târguri, unde vindeau produse”, a adăugat Manole Brehoneț, șeful filialei „Muzeul satului” Chișinău.

Produsele pascale tradiționale, dar și lucrările meșterilor populari au fost expuse chiar la intrarea în ograda bisericii. Simion Stoica a venit la târg cu mai multe lucrări confecționate din ceramică. Meșterul spune că în perioada sărbătorilor pascale, obișnuiește să participe la târguri.

„Eu am prezentat aici o gamă de ulcioare, cănuțe, farfurii, fiindcă urmează o altă sărbătoarea - Paștele Blajinilor și lumea mai ochește câte ceva. Prețurile diferă: de la 30 de lei până la 800. Sunt oameni care apreciază lucrurile mai speciale”, a dezvăluit Simion Stoica, meșter popular.

Expoziția a impresionat oamenii prin bogăția tematicii și a procedeelor artistice.

- Atunci când este vorba despre meșterii noștri populari, întotdeauna poți găsi lucruri foarte frumoase și obiecte de artizanat de valoare. Am procurat un ulcioraș mic și niște cănuțe. O să le utilizăm în condițiile de casă.

- Munca depusă de către meșteri cred că merită orice ban, fiindcă este ceva ce nu face orice om. Sunt oameni aleși și talentați, iar pentru aceasta, trebuie să-i prețuim.

Sărbătoarea ”A treia zi de paști” a fost organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în parteneriat cu Ministerul Culturii. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3214 0.4586%
USD USD 17.5802 0.7103%
RUB RUB 0.2745 0.7339%
RON RON 4.0546 0.3962%
UAH UAH 0.7255 1.7104%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile