Logo Realitatea.md

A urcat scările în genunchi, până la etajul doi al spitalului, pentru o consultație! Povestea unui invalid de la Orhei

08 Noiembrie 2018, 12:38 // Societate

Părinții cu copii mici, în cărucioare, vârstnicii și persoanele cu dizabilități se pot bucura acum de acces neîngrădit la serviciile de sănătate oferite de medicii de la Spitalul Raional Orhei. În instituția medicală au fost recent instalate rampe și bare de suport, a fost deschis un cabinet consultativ la parter, iar wc-urile au fost adaptate pentru comoditatea celor cu nevoie speciale.

Foto: rtv.net

Condițiile au fost asigurate după ce Marcel Lemnaru, un tânăr cu dizabilitate locomotorie, s-a văzut nevoit să urce scările în genunchi până la etajul doi al spitalului, pentru o consultație la medic. Mai mult, el a putut urcat șinele abrupte din metal ale rampei de acces, numai ajutat de asistentul social.

Marcel Lemnaru a sesizat primăvara aceasta secretariatul Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD), precizând că astfel, i-a fost încălcat dreptul la ocrotirea sănătății.

Secretariatul AOPD s-a deplasat la IMSP Spitalul raional Orhei, unde a evaluat situația de fapt și a avut discuții cu Andrei Stratulat, directorul instituției, care a manifestat deschidere pentru aprofundarea dialogului ce ține de accesibilitatea spitalului și asigurarea neîngrădită a dreptului la sănătate pentru persoanele cu dizabilități.

Noutățile bune nu s-au lăsat mult timp așteptate. Reprezentanții Asociației MOTIVAȚIE au elaborat o schiță, iar astăzi, pacienții spitalului se bucură de accesibilitate.

Marcel este astăzi extrem de mândru de ceea ce a reușit! Doar propria-i satisfacție și bucurie că de azi înainte excluziunea de la serviciile de sănătate în or. Orhei nu mai e la ea acasă. Unde se mai adaugă și demnitatea cu care trece pe lîngă scările în fața cărora îngenunchease doar cîteva luni în urmă. Și, desigur, speranța că umilința pe care a trăit-o nu o vor simți și alte persoane cu dizabilități din țară.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0154 -0.0953%
USD USD 17.9582 0.1009%
RUB RUB 0.2783 0.2522%
RON RON 4.2018 -0.1165%
UAH UAH 0.6874 1.0140%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile