Logo Realitatea.md

Acțiunile Moldindconbank ar putea fi cumpărate de o bancă străină! Cioclea explică ce împiedică investitorii MAIB-ului (VIDEO)

17 Iunie 2017, 11:45 // Economie

O bancă străină este interesată să cumpere acțiuni din cadrul Moldindconbank, iar eventualii investitori în Moldova Agroindbank așteaptă o decizie a Curții Constituționale. Declarația aparține Guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, făcută în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”, la Moldova 1, transmite BANI.MD

„Procesul inițiat la Moldova Agroindbank a fost inițiat mai demult și procesul de căutare a investorilor de însăși banca a început la sfârșitul lunii septembrie. La acest moment avem două grupuri de investitori interesați de a investi în această bancă, dar, un grup parlamentar a depus o sesizare la Curtea Constituțională referitor la constituționalitatea unor prevederi a legii BNM, printre care o clauză foarte importantă este ireversibilitatea deciziilor BNM și în speță, ireversibilitatea deciziei de a bloca și forța vânzarea acestor acțiuni.

Este o întrebare juridică foarte importantă. Eu sunt convins că legea se aplică, dar investitorii vor o claritate și așteptăm o decizie care ar confirma legea adoptată și votată la începutul lui octombrie, anul trecut”, susține Guvernatorul.

Șeful BNM confirmă din discuțiile pe care le-a purtat cu investitorii, că îngrijorarea juridică este unica care împiedică această tranzacție.

Ce ține de Moldindconbank, potrivit guvernatorului, este o procedură diferită. 63,8% din acțiunile Moldindconbank au fost blocate în octombrie 2016. Luând în considerare că sunt blocate mai bine de jumătate din acțiunile în vigoare, BNM a impus băncii un regim de intervenție timpurie și a numit un administrator.

Totuși, acțiunile nu puteau fi vândute, deoarece au fost sechestrate în cadrul unui dosar penal. Ulterior, sechestrul a fost ridicat, însă pentru comercializarea acestora trebuie să treacă 3 luni.

Între timp, Cioclea susține că Banca Națională a promovat posibilitatea vînzării de acțiuni la nivel extern.

 „Avem un grup, sau mai bine zis chiar o bancă regională de foarte bună calitate care și-a exprimat oficial interesul la această bancă. Sperăm foarte mult ca aceasta să începă faza de analiză a riscurilor și oportunităților”, spune Cioclea.

Totodată, guvernatorul afirmă că nici un factor intern nu se opune venirii investitorilor străini, dar că procesul îndelungat este unul cât se poate de normal.

”În nici o țară, asemenea tranzacții nu se fac peste noapte, ele durează mai mult, e normal, este o investiție într-o țară nouă. După criza bancară și frauda bancară pe care am avut-o este normal să fii foarte atent când analizezi toate riscurile ascoiate de aceste oportunități. Este normal și într-o altă țară să dureze până la un an aceste proceduri de vânzare, în cazul nostru încercăm să le accelerăm cum putem”, conchide Cioclea.

În aceeași ordine de idei, Sergiu Cioclea a declarat că Banca Mondială este de acord cu aceste procese de înstrăinare, acestea fiind cea mai bună cale de a avea investitori de calitate. 

Vezi video pe Bani.md

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4554 0.0700%
USD USD 16.8437 0.4503%
RUB RUB 0.2630 -1.6455%
RON RON 4.1684 -0.0551%
UAH UAH 0.6370 -0.0628%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile