Logo Realitatea.md

Acordul dintre Moldova şi UE privind asistența macrofinanciară, semnat la Bruxelles. Prima tranșă va veni în primele trei luni din 2018

23 Noiembrie 2017, 17:41 // Economie

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară a fost semnat la Bruxelles. Cei care și-au pus semnătura sunt - ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, şi de comisarul UE pentru afaceri economice Pierre Moscovici. La ceremonie a fost prezent şi premierul Pavel Filip, aflat într-o vizită oficială la Bruxelles. 

Foto: Facebook.com/GuvernulRepubliciiMoldova/

Astfel, Republica Moldova va primi 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi oferiți sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut. Debursările se vor face în anul 2018, în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiţii impuse de Uniunea Europeană. Acestea prevăd combaterea corupţiei, reformele în sectorul energetic şi cel financiar, dar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri. 

Setul de documente referitoare la alocarea sprijinului financiar urmează să fie remis imediat Parlamentului spre ratificare, iar între timp sunt întreprinse eforturi în scopul îndeplinirii condiţionalităţilor pentru recepționarea primei tranșe a împrumutului.

Premierul Pavel Filip și Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici s-au arătat încrezători în asigurarea interacțiunii eficiente pe întreaga durată de alocare a asistenţei macrofinanciare.

În cadrul dialogului, Pavel Filip și Pierre Moscovici au analizat, de asemenea, cele mai recente evoluții economice din Republicii Moldova. Astfel, au fost menționate rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internațional, care au permis ajungerea la un acord la nivel de personal în cadrul celei de-a doua evaluări a Programului. În opinia Premierului, constatările FMI confirmă progresele realizate în implementarea reformelor prioritare.

Premierul a specificat că sunt depuse în continuare eforturi pentru asanarea sectorului bancar și îmbunătățirea mediului de afaceri, pentru a demonstra o schimbare de sistem în ceea ce privește contracararea corupției, a spălării banilor și fraudelor.  În particular, se acordă atenție ameliorării transparenței acționariatului, asigurării bunei guvernări și gestionării riscurilor în cadrul băncilor. Este încurajată venirea în Republica Moldova a unor noi actori bancari.  

La rândul său, Comisarul european pentru afaceri economice și financiare a apreciat eforturile Executivului pentru stabilizarea economiei și a încurajat continuarea reformelor. De asemenea, Pierre Moscovici și-a exprimat susținerea pentru asigurarea unei dezvoltări economice sustenabile, consolidarea sistemului bancar și continuarea aplicării standardelor europene în domeniul vamal, în conformitate cu angajamentele asumate în Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Realitatea.md amintește că recent, Cabinetul de miniştri a aprobat o hotărâre care prevede semnarea Acordului de finanţare dintre Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro.

Suma împrumutului de 60 milioane euro va fi debursat în trei tranşe egale în anul 2018. Debursarea banilor va avea loc în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu FMI şi a condiţionalităţilor convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Maturitatea împrumutului este de maxim 15 ani, Rata dobînzii aplicată pentru fiecare tranşă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1321 -0.6117%
USD USD 16.4862 0.1123%
RUB RUB 0.2676 -0.1865%
RON RON 4.3263 -0.4899%
UAH UAH 0.6297 0.1113%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile