Logo Realitatea.md

Acreditările naționale, recunoscute la nivel european! Centrul National de Acreditare MOLDAC a devenit semnatar al unui Acord

10 Octombrie 2017, 15:00 // Economie

Centrul National de Acreditare MOLDAC a devenit semnatar al Acordului de Recunoaștere Bilaterală cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare EA BLA. Decizia de recunoaștere a acreditărilor naționale la nivel european de acreditare a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Acordului Multilateral al Cooperării Europene pentru Acreditare (EA MAC), care a avut loc în perioada 4-5 octombrie 2017, la București, România.

Foto: imamed.ro

Astfel, Centrul National de Acreditare din Republica Moldova MOLDAC a fost recunoscut pentru următoarele scheme de acreditare:

Încercări și Etalonări - conform standardului ISO/CEI 17025

Analize medicale - conform standardului ISO 15189

Inspecții - conform standardului ISO/CEI 17020

Certificare produse - conform standardului ISO/CEI 17065

Certificare Sisteme de Management - conform standardului ISO/CEI 17021-1.

Din 5 octombrie 2017 rapoartele de încercări și certificatele emise de organismele de evaluare a conformității din Republica Moldova sunt recunoscute în toate țările UE semnatare ale acestui Acord. În rezultat, produsele moldovenești cu certificate naționale vor fi acceptate pe piața europeană.

De asemenea, prin această recunoaștere a rapoartelor și certificatelor moldovenești la nivel european va fi stimulat comerțul transfrontalier, prin eliminarea barierelor tehnice, creșterii calității  produselor și serviciilor, și astfel va fi asigurată o mai bună protecție a consumatorului.

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii a mulțumit echipei Ministerului Economiei și Infrastructurii și Centrului National de Acreditare MOLDAC pentru munca depusă ca Republica Moldova să devină semnatară a Acordului de Recunoaștere Bilaterală cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare EA BLA, menționând că statutul MOLDAC de semnatar al Acordului de Recunoaștere va avea un impact benefic asupra agenților economici din țara noastră.

În context, vicepremierul a menționat că aceste rezultate au fost obținute grație perspicacității și profesionalismului depus pe parcursul a mai multor ani de zile de echipa acestor instituții pentru semnarea Acordului de Recunoaștere. „Au fost ajustate toate standardele naționale de certificare în conformitate cu cele europene și astfel au fost simplificate procedurile de obținere a certificatelor și totodată îmbunătățită calitatea produselor autohtone în beneficiul protecției consumatorului”, a adăugat Octavian Calmîc, ministrul Economiei și infrastructurii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)