Logo Realitatea.md

Activitatea birourilor comercial-economice din cadrul misiunilor diplomatice va fi monitorizată de un grup de lucru

07 August 2018, 19:57 // Economie

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, vor semna un Ordin comun cu privire la aprobarea indicatorilor de performanță individualizați pentru evaluarea activității birourilor comercial-economice din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova acreditate în străinătate.

Foto Simbol

Documentul prevede ca grupul de lucru, instituit în februarie 2017, își va continua activitatea. Urmare a modificării Regulamentului privind birourile (secțiile) comercial-economice în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale R. Moldova peste hotare, membrii grupului vor asigura continuu individualizarea indicatorilor de performanță pentru fiecare birou, în funcție de potențialul social-economic din țara de reședință. La baza stabilirii acestor indicatori au fost: promovarea schimburilor comerciale, prioritate având promovarea exporturilor facilitate de reprezentanța comercial-economică, și atragerea investițiilor străine şi facilitarea transferului de tehnologii în economia națională.

În misiunea grupului comun al celor două ministere este fixată și monitorizarea activității birourilor comercial-economice. Biroul comercial-economic are misiunea să promoveze interesele economice ale R. Moldova, să protejeze drepturile agenților economici moldoveni, să contribuie la atragerea investițiilor străine în economia națională, să promoveze schimbul comercial, în special a exporturilor produselor moldovenești şi să participe la implementarea tratatelor economice bilaterale şi multilaterale în statul de reședință şi în statele de acreditare prin cumul.

În prezent, astfel de birouri comerciale pe cooperare bilaterală au fost instituite în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova din România, Ucraina, Federația Rusă, Turcia, China, Belarus, Germania, Italia, Polonia și Emiratele Arabe Unite și pe dimensiune multilaterală în Elveția și Belgia.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile