Logo Realitatea.md

Activitatea organizaţiilor de creditare nebancară, în vizorul deputaților

05 Decembrie 2017, 16:30 // Economie

Comisia economie, buget şi finanţe a organizat astăzi, audieri publice cu privire la dezvoltarea sectorului de creditare nebancară, prin prevenirea riscurilor în sistem, precum și sporirea accesului la resurse financiare a persoanelor fizice şi juridice. La ședință au fost discutate propunerile de modificări la proiectul de lege cu privire la organizaţiile de creditare nebancară, prezentat cu titlu de iniţiativă legislativă de către Guvernul Republicii Moldova și votat, în I lectură, de Parlament, la 17 noiembrie 2017.

Foto: parlament.md

Proiectul de lege prevede dispoziţii generale cu privire la principiile de activitate a organizaţiilor de creditare nebancară, cerinţele privind statutul juridic și capitalul social, cerinţele de constituire şi înregistrare a organizaţiilor de creditare nebancară, exigenţele faţă de administratori şi fondatori, prevederile privind reglementarea şi supravegherea activităţii organizaţiilor de creditare nebancară.

De asemenea, Comisia a constatat că, vor fi reexaminate prevederile ce ţin de cazurile de excepţie în care persoana fizică poate acorda fonduri rambursabile organizaţiei de creditare nebancară. De aceea urmează a fi reexaminată mărimea cotei fondatorilor (acţionari/asociaţi) ai organizaţiilor de creditare nebancară, care vor fi în drept să atragă fonduri rambursabile de la persoane fizice. La fel, deputații au stabilit că urmează a fi revizuite cerinţele către capitalul social al organizaţiilor de creditare nebancară.

Dezbaterile publice de astăzi au întrunit atât deputați și autorități publice centrale, cât și reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Comisiei  Naționale a Pieței Financiare, ai băncilor comerciale, asociațiilor de împrumut, companiilor de microfinanțare, companiilor de leasing și oameni de afaceri. Participanții au examinat și dezbătut toate propunerile și amendamentele parvenite la Comisia economie, buget și finanțe.

Proiectul urmează a fi votat de plenul Parlamentului în lectură finală.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile