Logo Realitatea.md

Acuzatorul de stat a prezentat în instanță ultimele probe în dosarul „Platon”. Apărarea: Situația se repetă (VIDEO)

14 Septembrie 2017, 15:24 // Societate

Acuzatorul de stat a prezentat în cadrul ședinței de judecată de astăzi, 14 septembrie, de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), ultimele probe în dosarul în care controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, este învinuit de coruperea ofiţerilor de la „Pantera” și de tentativă de escrocherie împreună cu doi complici.

Potrivit avocaților, situația se repetă la fel ca și în primul dosar în care clientul său a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

„Azi acuzatorul de stat a finalizat prezentarea probelor. Am vizionat tot ce a prezentat domnul procuror și am constat grave derapaje dintre stenogramă, adică cele scrise, și înregistrări video, cele văzute. Procesele verbale și stenograma nu corespund cu înregistrările audio și video, iar aceste derapaje schimbă sensul”, a declarat avocatul Eduard Rudenco.

Astfel, apărarea a solicitat o expertiză suplimentară în acest sens. „Instanța încă nu s-a expus pe acest subiect. Sperăm să fie admisă cererea”, a conchis avocatul, precizând că Veaceslav Platon vrea să ofere declarații în instanță.

Procurorul de caz a evitat să ofere declarații pentru presă, o nouă ședință de judecată fiind fixată pe data de 20 septembrie.

Realitatea.md amintește că, la sfârșitul lunii mai, pe numele lui Veaceslav Platon a fost intentat un nou dosar. Potrivit procurorilor, controversatul om de afaceri, împreună cu complicii Maxim Capanji, aflat sub control judiciar, și Andrei Bahcivanji, aflat în arest preventiv în Penitenciarul nr.13, ar fi încercat să sustragă 205 milioane lei de pe conturile a trei companii de asigurări. Pentru infracţiunea comisă, inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare.

La acest dosar, a fost conexat și cauza penală în care Platon este învinuit de tentativa de mituire a mascaților „Pantera”, care îl însoțeau la ședințele de judecată. Judecătoarea Galina Moscalciuc, care examinează dosarul, l-a înlăturat pe omul de afaceri de la proces, motivând că ar fi perturbat ordinea acestuia.

De menționat că, în același timp, dosarul privind frauda de la Banca de Economii (BEM) în care inculpatul a fost condamnat la 18 ani de închisoare este actualmente examinat la Curtea de Apel Chișinău, după ce avocații au contestat hotărârea primei instanțe.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6333 0.1699%
USD USD 16.7050 0.4981%
RUB RUB 0.2685 0.1119%
RON RON 4.2473 0.3663%
UAH UAH 0.6409 0.9132%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile