Logo Realitatea.md

Adio, cizme de cauciuc! Un pod care leagă „două maluri ale Nistrului”, reparat prima oară după 40 de ani, din fonduri europene

09 Februarie 2018, 11:38 // Societate

Podul peste Nistru care face legătura dintre localitățile Hîrbovăț și Proteagailovca a fost reparat pentru prima oară în ultimii 40 de ani, din fonduri europene. Podul risca să se prăbușească de la o zi la alta, iar oamenii își puneau viața în pericol când mergeau pe el. 

Foto: md.undp.org

Construcția nu fusese reparată în totalitate niciodată în ultimii patruzeci de ani. Provocările începeau odată cu ploile de toamnă, iar noroiul era la ordinea zilei luni în șir pentru cei peste 5 mii de locuitori ai satului Hîrbovăț. Apa inunda drumul de fiecare dată când venea o ploaie mai mare, iar burlanele imense din care era construit ajunse să fie înfundate în pământ, formând o groapă imensă. Cel mai greu le venea copiilor care mergeau zilnic pe aici în drum spre școală, spun reprezentanții PNUD Moldova.

Chiar vizavi de poarta mea era o groapă enormă în asfalt. Când treceau mașinile de mare tonaj cădea tencuiala de pe pereți. Cum începeau ploile, oamenii nu se mai despărțeau de cizmele de cauciuc. În fiecare dimineață găseam după poartă câteva perechi de cizme străine, pline de noroi. Dimineața, sătenii care plecau la oraș le lăsau la noi în curte, iar seara le luau ca să poată ajunge acasă”, povestește un localnic.

Mașinile erau stropite de noroi până la geamuri la fel ca și porțile și gardurile. Când mergeam la rude, era tare greu de ajuns, mai ales după ploi. Acum, de când avem pod nou, e mult mai ușor”, spune o altă femei care locuiește în această zonă.

În anul 2011, autoritățile locale au elaborat, din surse proprii, proiectului tehnic de reconstrucție a podului, iar în anii următori a apelat la mai multe fonduri naționale și internaționale pentru a găsi bani ca să realizeze proiectul. Banii au venit din partea Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Datorită finanțării oferite de UE în valoare de peste 2,9 mln. de lei, podul a fost reconstruit din temelie, iar o porțiune de drum adiacent, cu lungimea totală de 500 de metri, reparat în totalitate, spune reprezentanții PNUD Moldova.

Lucrările de reconstrucție au început în anul 2016 și s-au finalizat în decurs de câteva luni. 

În lunile următoare, locuitorii satului Hîrbovăț, împreună cu cei din Proteagailovca, planifică să sădească o fâșie de copaci pe terenul aferent podului.

Podul de la Hîrbovăț este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4108 0.0407%
USD USD 17.1238 -0.0035%
RUB RUB 0.2603 0.5796%
RON RON 4.0790 -0.3469%
UAH UAH 0.6326 0.3968%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile