Logo Realitatea.md

Adio, muncă la negru! Deputații au votat în prima lectură legea ce prevede reglementarea activităților persoanelor ziliere

23 Noiembrie 2017, 14:38 // Societate

Munca persoanele ziliere va fi reglementată prin lege. Astfel, cetățenii, care vor îndeplini munci sezoniere, în orice domeniu, mai cu seamă cel agricol, vor putea beneficia de aceleași drepturi exact ca și orice alt angajat în bază de contract. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, în prima lectură de către plenul Legislativului.

Foto Simbol

Noua lege are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier şi reglementarea modului de activitate al zilierilor.

Astefl, un lucrător zilier va putea desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. De asemenea, plata pentru activitatea zilierului urmează să aibă loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre angajat și angajator.

Potrivit documentului, zilierul va avea obligaţia să se încadreze în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în baza contractului individual încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. În cazul angajatorului, acesta va fi obligat să întrețină un Registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele antrenate în muncă, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă.

Potrivit autorilor proiectului, 30% din cetățenii Moldovei sunt antrenați în activități și munci,ocazionale sau sezoniere, iar cea mai mare parte dintre aceștia - 70% sunt implicați în lucrări agricole. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5415 -1.5419%
USD USD 16.6347 -0.4703%
RUB RUB 0.2937 -0.8775%
RON RON 4.4056 -1.5662%
UAH UAH 0.6142 -0.8715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)