Logo Realitatea.md

Adio, muncă la negru! Deputații au votat în prima lectură legea ce prevede reglementarea activităților persoanelor ziliere

23 Noiembrie 2017, 14:38 // Societate

Munca persoanele ziliere va fi reglementată prin lege. Astfel, cetățenii, care vor îndeplini munci sezoniere, în orice domeniu, mai cu seamă cel agricol, vor putea beneficia de aceleași drepturi exact ca și orice alt angajat în bază de contract. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, în prima lectură de către plenul Legislativului.

Foto Simbol

Noua lege are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier şi reglementarea modului de activitate al zilierilor.

Astefl, un lucrător zilier va putea desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. De asemenea, plata pentru activitatea zilierului urmează să aibă loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre angajat și angajator.

Potrivit documentului, zilierul va avea obligaţia să se încadreze în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în baza contractului individual încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. În cazul angajatorului, acesta va fi obligat să întrețină un Registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele antrenate în muncă, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă.

Potrivit autorilor proiectului, 30% din cetățenii Moldovei sunt antrenați în activități și munci,ocazionale sau sezoniere, iar cea mai mare parte dintre aceștia - 70% sunt implicați în lucrări agricole. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9987 0.4664%
USD USD 16.6839 0.2723%
RUB RUB 0.2474 -0.3223%
RON RON 4.0796 0.5422%
UAH UAH 0.6009 0.3339%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)