Logo Realitatea.md

Afaceri de succes. Satul care a renăscut și a reușit să mențină tinerii acasă, datorită producerii intense a căpșunului (foto)

26 Septembrie 2018, 13:19 // Economie

Satul Cunicea din raionul Florești a reușit să-și mențină tinerii acasă. Aceștia aleg să rămână și să muncească în agricultură. Perspective locuitorilor le oferă producerea intensă a căpșunului. În prezent, în sat sunt circa 100 de agricultori care produc căpșune și peste 70 de hectare de căpșun pe rod.

Acum 5 ani, căpșunul a fost adus în Cunicea de trei foști muncitori emigranți. Cultura era crescută după cele mai simple tehnologii, pe o suprafața de mai puțin de un ha. Fructele erau comercializate doar pe piața locală. În scurt timp însă a apărut și ideea exportului. Cu toate acestea, s-a constatat că livrările externe sunt valabile doar dacă exportatorul poate trimite cumpărătorilor externi cel puțin două camioane frigorifice cu fructe pe săptămână. Pentru asigurarea unui asemenea volum de producție este necesară suprafață de minim 10 ha. Pe această notă business-ul s-a fi putut încheia, dar ideea a fost susținută de locuitorii satului. În anul 2016 suprafața totală a pomușoarelor pentru comerț a crescut până la 17 ha.

Cunicea are parte de un lac înființat de întemeietorii satului care este principala sursă de apă pentru irigare a terenurilor agricole. 

Vânzările, de asemenea, sunt în creștere dinamică. Dacă anul trecut, agricultorii au exportat aproximativ 200 de tone de pomușoare pe piața din est, în anul curent cifrele au crescut până la 650 de tone.

Pentru comercializarea căpșunului în satul Cunicea au fost construite trei puncte de colectare a producției, trei frigidere, trei comercianți. Iar producătorii de căpșun au fost distribuiți în trei grupuri. Fiecare grup de producători de căpșun livrează fructele la punctele de colectare amplasate în apropiere. Mai mult, comercianții sunt și ei băștinași, chiar au și propriile lor plantații.

Cel mai mare frigider (cu un volum al camerelor de răcire de până la 2,5 mii tone și sistem de climatizare) reprezintă o investiție comună a câtorva gospodării țărănești care au constituit o cooperativă. Este caracteristic deja că o inovație duce inevitabil la alta. Frigiderele necesită în mod constant depozitarea unei cantități mari de fructe de calitate, iar fructele de calitate nu pot fi obținute fără material săditor sănătos, devirusat. Producătorii de pomușoare din Cunicea importă stolonii de căpșun din Italia și Grecia, iar plantațiile sunt înființate conform celor mai moderne tehnologii – bilonarea solului, aplicarea foliei de mulcire, fertirigarea.

„Implementarea tehnologiilor moderne de producere a căpșunului a fost susținută inclusiv de Proiectul „Agricultura Performantă în Moldova” (USAID/ APM). Cu experții din Proiectul USAID/APM am făcut cunoștință când căutam informații despre cum să aplicăm folia de mulcire. În timpul discuțiilor, s-a constatat că soluția pentru problema noastre este procurarea unui echipament agricol inovativ care poate efectua simultan mai multe operațiuni: întinde simultan folia, tuburile de irigare prin picurare și formează biloanele. Mai mult, trebuie să ținem cont de faptul că solul de la noi este greu și este necesară o mașină puternică, iar asta presupune și o investiție costisitoare. Ulterior am aplicat pentru grant și am fost selectați”, relatează Ilie Fedorciucov, unul dintre cei mai mari producători de căpșun din Cunicea.

Tinerii calificați și dornici de muncă rămân să trăiască în Cunicea. Mai mult, se întorc și oameni care au muncit zeci de ani în afara țării, în special în Rusia. Aceștia înființează plantații de căpșun pe suprafețe mari, în apropiere de lac, achiziționează sisteme de irigare prin picurare, mașini agricole. Cunicea este un sat cu peste 3000 de locuitori. Cu toate acestea, agricultura necesită multe brațe de muncă. Livezile și plantațiile de pomușoare din Cunicea oferă posibilitate de câștig și oamenilor din localitățile aflate la 30-40 km distanță: de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei - pentru un sezon complet de muncă agricolă, de la curățatul pomilor, recoltare până la plantarea răsadurilor pentru anul viitor.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile