Logo Realitatea.md

Ala Valenga, medicul bătut de soțul unei paciente, va primi despăgubiri de la Spitalul Municipal Nr.1

02 Noiembrie 2018, 15:18 // Societate

Ala Valenga a obținut câștig de cauză în prima instanță în procesul de judecată intentat de ea Spitalului Clinic Municipal Nr.1. Instanța a obțigat instituția medicală să catalogheze drept accident de muncă cazul de agresiune asupra ei, care a afectat-o emoțional și nu a mai putut reveni la muncă.

Foto: sanatateinfo.md

În hotărârea instanței se menționează că agresiunea asupra Alei Valenga, din 10 martie, a fost un accident de muncă, deși instituția a încercat să se apere anterior, argumentând că astfel de cazuri nu pot fi catalogate decât incidente violente de care instituția nu răspunde. Prin aceeași hotărâre Spitalul Clinic Municipal este obligat să plătească despăgubiri morale și materiale, dar și venitul ratat, căci medicul nu s-a mai putut întoarce la serviciul din cauza traumelor primite.

Astfel, instituția îi va plăti medicului 50.000 de lei despăgubiri morale, puțin peste 4.000 de lei despăgubiri materiale și o îndemnizație de 17.700 lei pentru pierderea capacității de muncă. Și cheltuielile de judecată suportate de Ala Valenga îi vor fi returnate - în sumă de 12.000 de lei.

„Pentru mine această hotărâre este foarte importantă, deoarece colegii mei, rezidenții așteptau acest rezultat. În ultima perioadă de timp m-am întâlnit cu doctori, care au fost agresați, iar cazurile lor au fost mai grave chiar. Dar ei se adresau numai la poliție și pe această cale totul se termina. Administrațiile instituțiilor medicale nu acordă nimic pentru protecția personalului medical, având în vedere că noi ne aflăm pe prima linie în contact cu pacientul”, a spus Ala Valenga.

„Conducătorii sunt obligați de a informa Inspectia Muncii despre cazurile de agresiune a medicilor la locul de muncă, să examineze cazurile și să întocmească proces verbal în perioada prevăzută de lege. Nu mai puțin important este acordarea primului ajutor. În cazul meu au fost încălcate toate aceste etape. Vreau ca această informație să ajungă și la urechile personalului medical și la angajatori, căci vor fi nevoiți să achite prejudicii. Nu vreau să treacă cineva prin ce am trecut eu. Psihologic este oribil”, a adăugat aceasta.

Sursa text, doc: Sanatateinfo.md

Hotărârea primei instanțe poate fi contestată în termenul prevăzut de lege.

Amintim că Ala Valenga, șef de secție la Spitalul Municipal Nr.1 a fost agresată de soțul unei paciente decedate. Ea s-a ales cu două coaste fracturate și cu traumă la cap.

Cu toate acestea, instituția nu s-a grăbit să-și asume responsabilitatea pentru protecția angajatului său la locul de muncă. La câteva luni, spitalul a emis o concluzie în care o învinuia pe Ala Valenga că nu ar fi respectat prevederile fișei de post și că singură ar fi vinovată de faptul că a fost agresată.

CITEȘTE ȘI:

Angajații spitalelor municipale din Chișinău vor purta banderole mov la braț, în semn de solidaritate cu medicul agresat de soțul unei foste paciente

Dezvăluiri cutremurătoare ale medicului care a fost bătut de soțul unei paciente. Ala Valenga, despre corupția din spitale și lipsa de protecție la muncă

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0154 -0.0953%
USD USD 17.9582 0.1009%
RUB RUB 0.2783 0.2522%
RON RON 4.2018 -0.1165%
UAH UAH 0.6874 1.0140%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile